Gasztrománia

2020.02.13. 18:00

Lágy rózsaszín vagy élénken izzó vörös – Színükben szerelmes hideg levesek

A Valentin-nap és így a szerelem színe a piros. A rózsaszín ködre emlékeztet az eperkrém-, az élénken izzó szerelemre pedig az erdeigyümölcs-leves.

MindMegette, Szanyi-Nagy Judit

Az eperkrémleveshez kifejezetten illik a vaníliafagylalt, de az erdei gyümölcsökhöz is ajánljuk!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az eperkrémleves hozzávalói: 50 dkg eper, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 2 teáskanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, mentalevél és reszelt citromhéj.

Az epret alaposan megmossuk (vagy kifagyasztjuk), néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit megpucoljuk, félbevágjuk és turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mentaleveleket, a mézet, a citromhéjat, valamint a tejet és a tejszínt. Ezután összeturmixoljuk az egészet (ha nincs turmixunk, botmixert is használhatunk). Néhány órára hűtőbe tesszük, majd eperrel díszítve tálaljuk.

Az erdeigyümölcs-leves hozzávalói: 40 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix, 25 dkg meggy (lehet befőtt is), 2 dl főzőtejszín, 1 teáskanál fahéj, 3 darab szegfűszeg.

Az eperkrémleveshez kifejezetten illik a vaníliafagylalt, de az erdei gyümölcsökhöz is ajánljuk!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A magozott meggyet – a levével együtt – egy nagy edénybe tesszük, majd kiegészítjük annyi vízzel, hogy abban egy liter legyen. Beletesszük a fűszereket, majd ízlés szerint rakunk bele cukrot, és 10 perc alatt összefőzzük az egészet. Ezt követően hozzáadjuk az erdei gyümölcsöket. Két perc forralás után beleöntjük a főzőtejszínt, és addig keverjük, míg a lé be nem besűrűsödik. A lábast hideg vízbe állítjuk, és amikor már langyos, fogyasztásig a hűtőbe tesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!