A kihagyhatatlan desszert

2021.01.31. 11:00

Közeleg a farsang – Íme a tökéletes szalagos fánk titka

A farsangi szezon nem telhet el fánk nélkül, de a tökéletes darabok elkészítéséhez ismernünk kell néhány apró trükköt és türelmesnek is kell lennünk, mert a fánkkészítés bizony nem 5 perces művelet.

Bagotai Zsanett

A gyerekek is imádni fogják a farsangi fánkot

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap (archív)

A farsang napjainkban is legismertebb és legkedveltebb étele a farsangi fánk. Ezt a finomságot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet, mint például a burgonyás vagy csöröge. Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Általánosan jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sül. A szalagos fánk nevet pedig onnan kapta, hogy sütéskor a fánk közepén körben halvány csík keletkezik, hiszen forgatjuk. Ettől olyan, mintha szalag venné körbe a fánkot.

Együnk sokat farsang alkalmából! Hogy miért? A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés. Ezen kívül a böjti időszak előtt hagyjuk meg magunknak azt a kényelmet, hogy egy kicsit falánkok legyünk.

Mi most Szántó Évát kerestük fel, hogy avasson be minket a szalagos fánk elkészítésének legapróbb titkaiba, hogy mindenki elégedett lehessen a konyhában, ha ezt az édességet készíti. Éva tavaly februárban ezüstérmet szerzett a szakácsolimpián cukrászművészeti kategóriában, 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával, így bátran mondhatjuk, egy igazi profitól szereztük az információkat.

Íme Éva tippjei, amelyeket az évek során szerezett tapasztalatból osztott meg:

A fánknak meleg közeg szükséges, mert érzékeny tészta, ezért fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen és a konyhában se legyen hideg és huzat.

Sok levegőt kell beledolgozni a tésztába, hogy lágy, könnyű legyen. Ennek egyik eszköze az élesztő illetve a szitált liszt is.

Arra figyeljünk, hogy a só ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert nem szeretik egymást, gátolja a kelés folyamatát. De a só minden édes tésztába kell! Kiemeli az édes ízt.

Olyan fakanállal keverjük a tésztát, ami nem ért más ételhez, mert átveszi a tészta a fakanálból az illatanyagot. Az édességhez mindig különítsünk el ilyen eszközöket, amelyeket csak erre használnunk és nem sós, fűszeres, hagymás ételekhez.

Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható. Alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk.

A kelesztéshez célszerű a sütőt langyosra melegíteni majd lekapcsolni és ebben keleszteni. Itt megóvjuk a tésztát a huzattól és állandó meleg hőmérséklet is biztosított.

A lisztezett deszka azért fontos a szaggatott tészták pihentetésekor, mert ha letapad a tészta, nem tud pihenésközben nőni.

A fánkot bolondíthatjuk sima cukor helyett narancsos cukorral is. Ehhez annyit kell tenni, hogy a cukorhoz narancshéjat reszelünk. Ezáltal átveszi az aromáját és különlegesebb íze lesz a fánknak.

A tej mennyisége attól függ, hogy mennyire erős lisztet használunk. Mindegyik liszt más. A tojások nagysága szintén fontos. Ha kisebb tojást használunk, akkor akár eggyel több sárgája is adható a tésztához. A tészta állagát dagasztás közben figyelni kell és ha túl lágy, kevés lisztet adagolunk hozzá, de továbbra is szem előtt kell tartani, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

Ki ne kívánná meg ezeket a finomságokat?
Fotó: Pixabay

A tökéletes szalagos fánk receptje:

  • 50 dkg átszitált liszt (szobahőmérsékletű)
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája (szobahőmérsékletű, nagyjából M-es méret)
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 -3 dl zsíros tej
  • 0,5 dl rum
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom héja
  • 1 liter olaj (a sütéshez)
  • baracklekvár és porcukor
  • A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk két evőkanál cukrot a fenti mennyiségből. Fontos, hogy ne legyen forró a tej, csak langyos mert különben megég az élesztő.

    Ha az élesztő felfutott egy dagasztó tálba öntjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojások sárgáját, egy citrom reszelt héját, a rumot. A rum azért hasznos, mert a tészta a sütés során nem szív fel a kelleténél több olajat. Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük apránként adagolni hozzá a sóval elkevert lisztet. Itt is érdemes az átszitált lisztet egy edényből szórni, mert ezzel is plusz levegőt juttatunk a tésztába.

    Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, szép fényes, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük, körülbelül 40-45 perc alatt. A tészta akkor jó, ha belenyomjuk az ujjunkat és a keletkezett lyuk visszarúgja magát.

    Ha letelt a kelesztési idő lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt, kb. 1,5-2 cm vékonyra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk. A formát érdemes lisztbe mártani, így nem ragad hozzá a tészta.

    A kiszaggatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. A letakarás megóvja a tésztát a bőrösödéstől, mely a levegőtől keletkezhet. Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra (180-185 fok), mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen.

    A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé. Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig fedő nélkül sütjük majd megfordítjuk, és még körülbelül két percig sütjük szintén fedő nélkül.

    A kész fánkokat megszórjuk porcukorra és a közepébe baracklekvárt teszünk, majd élvezzük a csodálatos ízvilágot.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!