Érdekes módszer

2019.07.24. 14:30

Kóstoló kávézgatás, szürcsölve – Három fajtát ízlelhettünk és ismerhettünk meg

Hogyan is történik a kávécupping, és mitől lehet jobb az otthoni kávéfőzés? Egyebek mellett ezekre is kitértek egy kóstolóval egybekötött előadáson.

Bokros Judit

A szíves kínálás is igen sokat számít – Bakos Balázs és Horváth Gabriella Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Lehet eszpresszó, ristretto, kapucsínó, tejjel készült, tejszínes, tejhabos, alkoholos vagy alkoholmentes – meg még körülbelül ezerféle.

A kávé szerelmeseivel egyetérthetünk abban, hogy itt is mindenkinek megvan a maga kedvenc változata, ám ez nem zárja ki azt, hogy olykor mást is kipróbáljon.

Nemrég egy kaposvári mikro-kávépörkölő képviselői látogattak el egy fehérvári kávézóba, hogy feltárják az újhullámos kávézás rejtelmeit, és ingyenes bemutatót tartsanak. Így több fajtával és típussal is meg lehetett ismerkedni.

Bakos Balázs és Horváth Gabriella bevezetésként elmesélte, hogyan történik náluk a kávék kiválasztása, a szigorú protokoll szerinti pörkölés. Majd – az élénk érdeklődésnek is engedve – tanácsokat adtak az otthoni kávéfőzéshez. Szerintük akkor kaphatjuk a legtökéletesebb feketét, ha minőségi, frissen őrölt kávét használunk. Egyébként szinte mindegy, hogy kotyogóval vagy automatával készül az ital. Jól jöhet persze az otthoni presszókészítő gép is.

A szíves kínálás is igen sokat számít – Bakos Balázs és Horváth Gabriella
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Az elmélet közepette a program fontos része volt a cupping, vagyis a kávé ízlelése, kóstolása. Ez alkalommal ez úgy történt, hogy háromféle kávét – száraz feldolgozású etióp és brazil arabicát, valamint egy robusta és arabica blendet, vagyis keveréket – hat csészébe osztottak szét. Az őrleményeket ezután közel forrásban lévő vízzel öntötték föl, majd vártunk, hogy az ital a megfelelő hőmérsékletűre hűljön. Eközben a kávé tetején habrétegféle képződött, fogyasztás előtt ezt kellett úgymond áttörni kanállal. Ilyenkor az őrlemény elkezd lesüllyedni a csésze aljára. Mikor már kissé leülepedett, kezdődhetett a kóstolás az erre való cupping kanállal. Az ezzel kivett kanálnyi kávét erőteljes szürcsölés közepette vettük be a szánkba – ám ez itt teljesen normális, sőt helyénvaló volt, hogy jobban megérezzük az ízeket.

Végül mindenki megoszthatta a tapasztalatait, s még a kávésütemény sem maradt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!