Egyszerű, mégis nagyszerű

2020.05.10. 07:45

A kifli kitűnő megoldás, ha váratlanul kell valamit tenni az asztalra

A koronavírus-járvány idején a karanténba szorult háziasszonyok egy része megtanult kenyeret, kalácsot és pogácsát sütni. Vagy éppen kiflit.

Tihanyi Tamás

Kívül ropogós, belül puha vajas kifliket kapunk

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A közösségi oldalakra felkerültek a kovászkészítés fortélyai, a „túlélő” receptek elárasztották az internetet, elfelejtve a kenyérsütő vagy kelesztőgépeket. Előkerültek a szakajtók, nagyanyáink szitái és az ősi családi receptek. A karantén rákényszerítette a családokat arra, hogy úrrá legyenek olyan helyzeteken, amelyekkel évek óta nem szembesültek. Bár, nem csak a járvány idején kerülhetünk szorult helyzetbe. Elfogyhat a kenyerünk vagy váratlanul bejelentkezhetnek a barátaink.

Ez a vajas kifli gyorsan elkészíthető. Nem kell hozzá más, mindössze: 30 dekagramm liszt, 2 deka élesztő, 2 deciliter tej, fél evőkanál cukor és ugyanennyi só, 2,5 deka olvasztott vaj vagy margarin, 1 darab tojás a kenéshez. Ebből a kis mennyiségből 12 darab „mini” kifli lesz.

Lágy tésztát készítünk, abból három cipót formázunk
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Nos nézzük, hogyan készül?

Egy deciliter tejjel, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk (így jobb lesz), a maradék tejjel, minden hozzávalóval összegyúrjuk (a vaj kivételével). Végül az olvasztott vajat is hozzáadjuk. Lágy tésztát kapunk, ebből három cipót formázunk, melyeket lisztezett deszkán 20 centiméter átmérőjű körlapokká nyújtunk. Minden lapot négy cikkre vágunk, a cikkeket a szélesebb végüknél kezdve feltekerjük és kiflire hajlítjuk. A megformázott kifliket egymástól kicsit távolabb, megkent sütőlapra helyezzük, felvert tojással megkenjük.

Kívül ropogós, belül puha vajas kifliket kapunk
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Hagyjuk őket kelni 15–20 percig, aztán előmelegített sütőben a kifliket barnára sütjük: a sütési idő 180 fokon 10–15 perc.

A sütőből kivéve hagyjuk őket a sütőlapon, vagy a tepsiben kihűlni. Kívül ropogós, belül puha vajas kifliket kapunk. A végére néhány ötlet: a sütőlapra helyezzünk sütőpapírt, így könnyebb elmosogatni. A kifliket megszórhatjuk mákkal, köménymaggal, szezámmaggal, nagy szemű sóval. És persze jobb letakarni, így másnapra is frissek maradnak, nem száradnak ki.

„Megbolondíthatjuk” lekvárral, vajjal is
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!