Szoros ölelésben

2020.03.27. 16:00

Kis kifli és nagy kifli egymás mellett pihenve

Nincs is jobb az otthon készített péksüteményeknél! Hiszik vagy sem, egy frissen, a sütőből kihúzott kifligarmada után úgy érzi az ember, mintha hivatásos pék lenne.

Szanyi-Nagy Judit

Lehet len- vagy szezámmagos, de kényünk-kedvünk szerint akár sajtos is Fotó: PxHere

Mindegy, hogy sós vagy sajtos – ez csak ízlés kérdése –, a kifli mindenhogyan kiváló választás egy reggelihez vagy vacsorához.

Nyolc darabhoz a következő alapanyagokra van szükségünk: 35 dkg finomliszt, 2,5 dl langyos tej, 3 dkg friss élesztő, 2,5 dkg (nem forró) olvasztott vaj, 15 gramm só, 1 kávéskanál cukor, a tetejére 1-2 evőkanál langyos tej. Miután kimértük a hozzávalókat, a tejből kiveszünk körülbelül 1 decilitert, ebbe keverjük a cukrot, s belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, majd a lisztből egy púpozott evőkanálnyit beleteszünk, a tetejére ugyanennyit szórunk, s félretesszük 3-5 percre, amíg felfut.

Lehet len- vagy szezámmagos, de kényünk-kedvünk szerint akár sajtos is Fotó: PxHere

A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a nem forró, de olvasztott vajat, majd tej folyamatos adagolása mellett az egészet mintegy tíz perc alatt jól összedolgozzuk, megdagasztjuk. A végén lágy állagú, nem ragadós tésztát kell kapnunk.

Ezt két részre osztjuk, lisztezett deszkán – nem túl vékony – kör alakra nyújtjuk, négyfelé vágjuk. Az egyik darabot vékonyra, hosszúkásra nyújtjuk, a szélesebb felétől feltekerjük, s kézzel hengergetve vékonyabbra nyújtjuk. Meghajtjuk kifli alakúra, így tesszük a többi tésztát is a sütőpapírral bélelt tepsibe. Külön kelesztést nem igényel, elég neki annyi idő, amíg a sütő 210 Celsius-fokra fel nem melegszik. Alsó-felső sütés szükséges, valamint, amíg melegszik a sütő, egy kisebb tepsibe tegyünk vizet és az a sütő alján foglaljon helyet! Miután elértük a kívánt hőfokot, a kifliket lekenjük langyos tejjel, ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal, köménymaggal vagy szezámmaggal. A sütőben 25-30 perc alatt sül meg szép pirosra, a gőzben pedig akár kétszeresére, háromszorosára is megnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!