A garnéla már a boltokból is beszerezhető

2019.03.03. 14:30

Király(rák) lakoma a tavak mentén

Erőlködik a tavasz, ezzel párhuzamosan pedig a halak iránt is megnő a kereslet. Már amennyiben a horgászokra, horgászatra gondolunk. Ám addig is, amíg nem magunk fogjuk meg az ebédre valót, ajánlunk pár mélyhűtött fogást, most éppen rákból.

Szanyi-Nagy Judit

Olasz tagliatelle tészta a „köret”, megbolondítva zöldségekkel (uborkával, kaliforniai paprikával, lila hagymával)

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A rákhústól sokan ódzkodnak. Pedig a halíz megvan – akad persze, aki épp emiatt nem kedveli –, és az esetek jó részében az elkészítés sem kíván különösebb szakértelmet. Főleg, ha bolti mélyhűtött, csomagolt, lényegében sütésre-főzésre kész verziót vásárolunk. S mivel a magyar tengerünk valójában „csupán” egy tó, így abban valószínűleg nem sok eséllyel akad a horgunkra garnéla. Egy kis csomag megér egy próbát!

Zöldséges előétel

A most bemutatandó étel hivatalos neve: grillezett cukkini kecskesajttal, garnélával. Persze, tudjuk, ha a horgászathoz nincsen elég jó idő, akkor bizony a grillezéshez sincsen, de ez a probléma egy serpenyővel könnyen áthidalható. Egy adag előételhez vegyünk egy darab cukkinit, azt vágjuk karikákra, ízlés szerint borsozzuk. Egy serpenyőbe tegyünk 1-2 teáskanál olívaolajat, ezt forrósítsuk közepesen melegre, így tegyük bele a natúr szeleteket. Ha a cukkini egyik oldala megpirult, fordítsuk meg a karikákat, majd morzsoljunk rájuk ízlés szerint kakukkfüvet, így süssük tovább. Ha a másik oldal is színt kapott, szedjük ki a szeleteket egy tányérra, úgy sózzuk meg azokat.

Előételként tálaljuk a garnélát, extraként paradicsomos szósszal.
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A kecskesajt következik. A sajt grillezéséhez ne használjunk külön zsiradékot, hiszen az önmagában tartalmaz eleget. A legfeljebb 2 centiméter vastagra vágott szeleteket tegyük egy forróra hevített sütőbe, a sajt zsírja ekkor elkezd kiszökni. Ha a sajt széle – annak alján – már pirosas, fordítsuk meg. Ugyaneddig süssük a másik felét is. Külön fűszerezés nem szükséges.

A garnélát – jelen esetben királyrákot – vajas-fokhagymás verzióban készítjük el. Ehhez 5 dkg vajat és 3 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felforrósítunk, ebbe tesszük bele a megmosott és alaposan lecsöpögtetett 25 dkg héj nélküli királyrákfarkat. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott 1 nagy fej fokhagyma gerezdjeit, ízlés szerint borsot és ételízesítőt adunk hozzá. Pirulásig sütjük, majd rétegesen tálaljuk: alulra cukkini, rá sajt, ismét cukkini, majd a rák kerül. Kiflivel vagy zsemlével ideális előétel.

Olasz tagliatelle tészta a „köret”, megbolondítva zöldségekkel (uborkával, kaliforniai paprikával, lila hagymával)
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Frutti di mare

Avagy a tenger gyümölcsei. A tagliatelle tésztát e „gyümölcsök” közülük eggyel, a garnélával „ízesítjük”. A tésztát magunk is elkészíthetjük, de a legegyszerűbb megoldás, ha készen vásároljuk. Egy csipet sáfrányt keverjünk el 1 dl fehérborral. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olívaolajat, abban pirítsuk meg az apróra vágott 3 gerezd fokhagymát és 1 csokor petrezselyemzöldet. Ehhez adjuk hozzá a kiolvasztott, már száraz királyrákfarkat (vagy más tenger gyümölcseit), majd pirítsuk azt tovább pár percen át. Ezt követően öntsük alá a bort, majd rakjunk hozzá 1 darab tyúkhúsleveskockát, s pároljuk pár percig. Ezt keverjük össze 2 dl tejföllel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel. A tésztát lobogó vízben főzzük meg, majd a leszűrés után keverjük össze vele a szószt. A tetejére csepegtessünk olívaolajat és szórjunk petrezselyemzöldet.

CSIRIÓ, AVAGY EGY KOKTÉLNYI GARNÉLA

A garnéla a rákfélék családjába tartozó állat; további fajai is léteznek. Közös jellemzőjük, hogy általában apró méretűek, s nem rendelkeznek ollóval. Garnélafaj a homoki, fűrészes vagy a zöld óriás garnéla, de idetartozik a királyrák (óriás garnéla) is. Az állat fejét nem szükséges elfogyasztani, sőt az ételekben leginkább annak farokrészét használják fel. A boltokban így is elérhető a rákhús. A királyrák drágább, a koktélgarnéla olcsóbb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!