Kicsit körülményes és kézügyességet is igényel

2020.06.14. 12:00

Egy szezonon kívüli fánk: a képviselőfánk

Noha a farsangi szezonnak már régen vége, mégis tudunk olyan fánkot ajánlani, amely nyáron is megállja a helyét.

Szanyi-Nagy Judit

Nagyszerű arányban a tészta és a töltelék: vaníliakrém, illetve hab Fotó: Szanyi-Nagy Judit / FMH

Július 1-jén a köztisztviselőket ünnepeljük, ezért is aktuális a most bemutatandó desszert: a képviselőfánk, amit a köztisztviselők is szívesen ennének. Hozzávalók a fánk tésztájához: 20 dkg liszt, 10 dkg zsír, 5 egész tojás, 2 dl víz és egy csipetnyi só. Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a zsírt és a csipet sót. Ha a zsír elolvad és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, majd fakanállal addig kevergetjük, amíg össze nem áll. Ehhez két-három percre van szükség.

Időigényes a „képviselők fánkja”, mégis ajánljuk elkészíteni

A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverve. Egy zsírozott sütőlapra körülbelül 6 centiméteres távolságban dió nagyságú halmokat rakunk, a tetejét simára igazítjuk, majd a tésztát 1 órán át pihentetjük.

Fontos a sütés módja: a tésztát egyenletes, jó meleg sütőbe kell tenni! A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, máskülönben a tészta összeesik. Tizenöt–húsz percnyi sütés után még öt percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ezután az alját félig levágjuk, belsejét – amely egy kevés hártyaszerű tészta – kiszedjük, majd az üreget vanília­krémmel megtöltjük. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük, netán karamellbe mártjuk. Utóbbit még a töltés előtt végezzük el!

Nagyszerű arányban a tészta és a töltelék: vaníliakrém, illetve hab Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően 20 dkg cukrot világossárgára pirítunk, hozzáöntünk pár csepp ecetet, amely sokáig nyúlósan tartja azt. Ebbe mártjuk a hamarosan teljesen összeálló képviselőfánkok tetejét. Hozzávalók a vaníliakrémhez: 5 darab tojás, 6 dl tej, 10 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. A tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej kétharmadát feltesszük forrni a vaníliával. A tojássárgáját elkeverjük a maradék cukorral, hideg tejjel, a liszttel, majd hozzáadjuk a forró tejet és a tűznél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a lábos aljától elválik. A tűzről levéve, amíg forró, részletekben hozzáadjuk a tojáshabot. Hideg porcelántálba öntjük, majd az egészet összeállítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!