gasztrománia

2020.06.28. 13:00

Jutalmul, íme itt egy nagy nyakleves!

Bizonyos ételeket különféleképpen fokozhatunk. Van, aki csilit rak a gulyáslevesbe, más nyakat. Mi ez utóbbit ajánljuk, pulykából.

Szanyi-Nagy Judit

Nyakamat teszem rá, fenséges ez a leves! Fotó: Szanyi-Nagy Judit / FMH

Ha ismerősi körünkben valaki nyaklevest kér, nem biztos, hogy egy nagy pofonra vágyik. Válaszul készítsük el neki az alábbi gulyáslevest – pulykahússal!

Kezdésként olajon megfonnyasztjuk az egy-két fej apróra vágott vöröshagymát, majd meghintjük azt egy kávéskanál pirospaprikával. Az egészet elkeverjük, felöntjük egy kevés vízzel, beletesszük az előre megtisztított, előkészített, tetszés szerinti darabokra vágott pulykanyakat. Erre ízlés szerint sót, őrölt borsot és köménymagot hintünk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi a pulykanyakat ellepi, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, hozzátesszük az apró kockákra vágott burgonyát, vízzel pótoljuk és addig főzzük, míg a pulyka és a burgonya meg nem puhul. A tojás, só és a liszt hármasából csipetkét készítünk, azt tesszük a levesbe további betétként. A háztartás ízlésének megfelelően karikára vágott vegyes zöldség is kerülhet a lébe.

Nyakamat teszem rá, fenséges ez a leves! Fotó: Szanyi-Nagy Judit / FMH

Amennyiben egy igazán tartalmas levest készítene, a következő alapanyagokat és mennyiségeket ajánljuk: 1 kg pulykanyak (esetleg kacsa, liba vagy csirke húsa, ez akár fagyasztott is lehet), 2-3 evőkanál liba- vagy kacsazsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, kevés őrölt, szárított csili, pár csipetnyi kurkuma, őrölt fekete bors, só, 1 teáskanál pirospaprika, kevés őrölt rozmaring (elhagyható), 3-4 liter víz (ezzel nagy adagot kapunk), 6-8 darab sárgarépa, 3-4 darab fehérrépa, 20-30 dkg zöldborsó, sok petrezselyem, valamint gyufatészta. A nyak kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy a hús friss legyen – erre utalhat annak külleme, színe, szaga és a csomagoláson feltüntetett fogyasztói tájékoztató adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!