Fagyi, házilag készítve

2020.07.05. 11:00

Jó időtöltés a fagyikészítés, s nem kell hozzá feltétlenül gép sem

A nyár nagy slágere a fagylalt, illetve a jégkrém, főleg a gyerekek körében. Az otthon elkészíthető változatra adunk tippeket.

Bokros Judit

A meggyes-kókuszos fagylalt jeges tömbjét picit olvasztani kell fogyasztás előtt Fotó: a szerző

A nagy kedvencek a csokoládé-, a vanília-, a citrom-, illetve a gyümölcsfagyik, de a látvány miatt a hirtelenkék gombócok, vagy a szivárványos unikornisokra emlékeztető színűek is igen vonzóak a gyerekek körében. Most olyan fagyikat ajánlunk, amelyek a saját konyhánkban is megvalósíthatók, és egészségesebb hozzávalókat tartalmaznak. Ráadásul nélkülözik a tejterméket, a hozzáadott cukrot, így az ezekre érzékeny vagy allergiás gyerekeknek kifejezetten előnyösek. A meggyes-kókuszos fagyi a Diéták nagykönyvében található. Körülbelül 15 gombóchoz kell két banán, 20 dkg meggy (mag nélkül), két evőkanál kókuszreszelék, egy vaníliarúd kikapart magja, négy deci kókusztej és öt deka aszalt áfonya.

A meggyes-kókuszos fagylalt jeges tömbjét picit olvasztani kell fogyasztás előtt Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A meghámozott banánokat késes aprítóban összedolgozzuk a többi hozzávalóval (kivéve az áfonyát), a masszát fagyasztható tálba öntjük, lefedjük, majd 4–6 óra alatt, óránként kevergetve kifagyasztjuk. Fogyasztás előtt rövid időre szobahőmérsékleten tartjuk, s ha kiadagoltuk, akkor áfonyaszemekkel megszórva tálaljuk. Az „egészséges csokifagyi” hozzávalói: 200 g zsírszegény krémtúró, 30 g csokis fehérjepor, egy púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, egy avokádó, egy evőkanál édesítőszer (ízlés szerint), két evőkanál joghurt. Az avokádó belsejét ki kell kaparni, majd turmixgéppel (és pici joghurttal) összepépesítjük. A többi összetevőt is elkeverjük, aztán hozzáadjuk az avokádópürét. Ezután még egyszer turmixoljuk. Ha van fagyigép, azzal dolgozzunk tovább, ha nincs, akkor ezt a masszát is fagyasztható edénybe tesszük, s kezdetben 10–20 percenként villával kissé átkeverjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!