kiadós és látványos

2018.12.17. 15:00

Ízletes levesbetét a maceszgombóc

A maceszgombócos húsleves azon fogások egyike, amelyik valószínűleg elsőként jut eszünkbe, ha zsidó ételekről beszélünk.

Mindmegette, Szanyi-Nagy Judit

Kiadós, látványos levesbetét a maceszgombóc Fotó: Mindmegette

Hozzávalók: 15 dkg pászka (más néven macesz, azaz kovásztalan kenyér), 5 dkg libazsír, 1 darab vöröshagyma, petrezselyemzöld, 2 darab tojás, őrölt feketebors, őrölt gyömbér, só és 2 liter húsleves, lehetőleg libaaprólékból. A megvásárolt pászkát kettétörjük, egyik felét hideg vízbe áztatjuk, a másik felét apróra zúzzuk. A libazsír felét egy serpenyőben felizzítjuk, abban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd belekeverjük a szintén finomra vágott petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni.

Kiadós, látványos levesbetét a maceszgombóc
Fotó: Mindmegette

Egy keverőedényben a tojássárgáját a maradék libazsírral habosra keverjük, hozzáadjuk a vízben áztatott, majd kinyomkodott pászkát, a pirított petrezselymes hagymát, és jól összedolgozzuk. Sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, meglazítjuk vele a masszát, és a pászka másik felét is hozzáadjuk. Fél órára a hűtőbe tesszük. Hideg vízbe mártott kézzel apró gombócokat formázunk, és a forrásban lévő levesben kifőzzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!