Recept

2018.06.24. 10:30

Íme egy igazi csemege: uborka, ízlés szerint megtöltve, mártással

Ha a cukkinit és a padlizsánt megtöltjük, az uborkát se féljünk ekképpen felhasználni!

Szanyi-Nagy Judit

A töltött cukkini mintájára a töltött uborka is ízletes

Fotó: Pxhere

A töltött ínyencségek egyre nagyobb teret kapnak a gasztronómiában. Nem véletlenül: szinte bármilyen zöldséget felhasználhatunk alapanyagként, párosítva darált hússal és sajttal, mely hármas elegendő a könnyen elkészíthető, finom ebédhez vagy vacsorához. A töltött cukkini és padlizsán mintájára készítsünk töltött uborkát!

Négy-hat adaghoz a következő hozzávalókra van szükségünk: 2 darab kígyóuborka, 25 dkg darált csirkehús, 5 dkg bulgur vagy rizs, 2 darab tojás, 1 gerezd fokhagyma, 2 csomag kapor, pár szál petrezselyem, 1 csomag újhagyma és 2,5 dl tejföl.

Hosszában vágjuk félbe a kígyóuborkákat, a magokat pedig kaparjuk ki egy kiskanállal. A töltelékhez öntsük egybe a darált csirkehúst, az előzőleg megfőzött bulgurt vagy rizst, egy darab tojást, ezt ízesítsük egy fél gerezd reszelt fokhagymával. Az elegyhez ezt követen adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, illetve a felaprított kaprot és petrezselymet. A tölteléket alaposan sózzuk, borsozzuk meg, ezt keverjük össze. Az így kapott masszát töltsük a félbevágott uborkákba.

A töltött cukkini mintájára a töltött uborka is ízletes
Fotó: Pxhere

S bár az ízélmény így sem rossz, érdemes a töltött uborkához mártást is készíteni. Ehhez egy tálban keverjük össze a tejfölt, a lereszelt fokhagyma másik felét, a másik tojást, a kaprot, valamint ízlés szerint sót, borsot. Az így kapott szószt öntsük egy magas falú tepsi aljába, majd tegyük rá a félbevágott, megtöltött uborkákat. Persze, ha úgy jobbnak látjuk, a mártást önthetjük az uborkacsónakok tetejére is. Az viszont biztos: akár szósz nélküli a töltött uborkák teteje, akár azzal leöntött, a reszelt sajtról semmiképpen ne feledkezzünk meg!

Az elkészült remeket 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!