receptek

2018.04.03. 16:00

Így hasznosítsd újra a húsvétról megmaradt főtt tojásokat

Nem jött annyi locsoló, amennyire számítottál, és sok főtt tojás maradt meg az ünnepekről? Adunk néhány tippet, milyen ételekbe használhatod fel ezeket.

Feol

Forrás: Pixabay

Főtt tojásból egérke

Kevés hozzávalóval és még kevesebb idővel kell rendelkezni a gyerekek kedvenc egérkéihez. Hat darab tojásból 12 egérkét tudunk készíteni. Vágjuk a főtt tojásokat félbe, a sárgáját vegyük ki, és villával törjük össze masszává. A mustárt a vajjal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a sót és a tojássárgáját. Ezt a krémet töltsük vissza a tojásokba. A félbevágott tojásra a vékonyra szeletelt, negyedekre vágott retekből készítsünk fülecskéket, borsból szemeket és orrot, a vékonyra szelt répaszálakból pedig bajszot kreálhatunk neki. A retek hosszú szálából farkincát is készíthetünk.

Finom szendvicseken cincognak a főtt tojásos egérkék
Forrás: Mindmegette

Hozzávalók: 6 db tojás, 4 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, 6 piros retek, 5 szemes fekete bors és 1 kis répa.

Majonézes töltött tojás pulykahúsos labdában sütve

A maradék főtt tojásból laktató ebédet is készíthetünk. A tojásokat félbevágjuk, a sárgáját kivesszük, és a helyükre majonézt kanalazunk, majd összenyomjuk őket. A pulykahúst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, fűszerpaprikát, vékonyra szelt zöldhagymát és a nyers tojást. Négy gombócot formázunk a masszából, közepébe tesszük a tojásokat. Forró olajban pirosra sütjük. Saláta, pékáru illik mellé köretként.

Majonézes, főtt tojással töltött pulykagombóc
Forrás: Mindmegette

Hozzávalók: 4 főtt tojás + 1 nyers tojás, 4 evőkanál majonéz, 40 dkg darált pulykahús, 2 szál zöldhagyma, só, őrölt bors, őrölt kömény, 1 evőkanál fűszerpaprika.

Sajtos-tejfölös tésztasaláta

Húsmentesen is felhasználhatjuk a maradék tojásokat. Legjobb példa erre ez az egyszerű, könnyen összedobható tésztasaláta.

A tésztát sós vízben főzzük meg, és csepegtessük le. A főtt tojásokat félbevágjuk, a fehérjét apróra összekockázzuk. A sárgájukat kikaparjuk, áttörjük szitán, összedolgozzuk ecettel, mustárral, megsózzuk. Az olajat belekeverjük apránként, és a tejföllel is összekeverjük. A tésztát összeforgatjuk a kapribogyóval, a petrezselyemmel, és a tojásfehérjével, és a tejfölös öntethez adjuk. A paprikát, a paradicsomot és a sajtot felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk, beleforgatjuk a tésztasalátába.

Hozzávalók: 2 főtt tojás, 20 dkg csigatészta, 1 nagy, édes zöldpaprika, 3 paradicsom, 2-3 újhagyma, 20 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál ecet, 1 kiskanál mustár, 1 evőkanál kapribogyó, fél csokor apróra vágott petrezselyem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!