Receptek

2016.03.22. 15:08

Recept: húsvéti habos epertorta

Húsvétkor több ideje van az ember lányának a konyhában pepecselni. Miért ne kényeztessük magunkat egy kicsit? Például egy habos-mascarponés epertortával...

Lovász Lilla

Lehet, hogy a húsvét másnak a mézesről, zserbóról szól, nekem mégis valahogy olyan epres hangulatom van ilyenkor. No meg habos és krémes. Mindez együtt pedig egy mascapronés epertortában manifesztálódik.

Mint minden rendes tortának, ennek is három tésztaréteg dukál, csakhogy ezt nem laponként kell sütni, hanem egyben, ráadásul nem piskótatésztáról van szó, így elkerülhető a tojáspazarlás és a rettegés, hogy nem sikerül.

Egész egyszerűen egy kuglóf tésztáját vettem alapul (ami önmagában is isteni), annyit változtattam rajta, hogy kihagytam a kakaóport és köralakú tortaformában sütöttem. Ha 20 centi átmérőjű formánk van, összesen négy darab tojás kell az egészhez, ami tortához képest igencsak baráti. A sárgájákat kikeverjük 25 deka porcukorral, majd egy deci tejet és ugyanennyi étolajat adunk hozzá. Húsz deka lisztet egy csomag vaníliás cukorral, fél csomag sütőporral és egy csipet sóval keverünk össze, és mindezt a sárgájás masszához adagoljuk. A fehérjéket előbb kemény habbá verve óvatosan beleforgatjuk a fenti elegybe. Az egészet jól kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük (én legalább az aljára sütőpapírt szoktam tenni), és közepes hőfokon tűpróbáig sütjük, ami húsz perc - fél óra.

Húsvéti habos epertorta: meglepően könnyű, elkészíteni is

Közben készülhet az eperhab, ami meglepően egyszerű, semmi hókuszpókusz, mégis nagyon finom. Két deci tejszínt habbá verve elkeverünk egy kis csomag (250 g) mascarponéval, vaníliáscukrot és porcukrot ízlés szerint adva hozzá. Harminc dekányi friss/fagyasztott epret összeturmixolunk, és elegyítjük a mascarponés keverékkel. Kész is, és már csak arra kell ügyelni, hogy nehogy egy családtag idő előtt rávesse magát az eperhabra.

A fennmaradó időben a torta külső borítását adó újabb két decinyi habtejszínt is kemény habbá verjük.

Ha megsült a tészta, kell neki egy kis idő, amíg kihűl, de aztán egy kenyérvágó késsel gond nélkül három lapra lehet vágni. Ha valamelyik lap vastagabbra sikerül, semmi pánik, az mehet alulra. Rá egy réteg eperhab, nagyjából egy centi vastagon, erre a következő lap, majd a következő réteg hab és az utolsó tészta. Az összeállított tortát körbekenjük a tejszínhabbal, és nagyjából 200 grammnyi, friss, félbevágott eperdarabbal díszítjük a tetejét. Ezúttal a hab a tortán egy kis reszelt étcsoki lehet, remekül fog mutatni. És finom!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!