A nyár slágere

2018.05.20. 15:00

Ha szörp, az csakis házi legyen!

A bodzaszörpről is elmondható: ahány ház, annyiféle szokás, ki a hígabb, ki a töményebb verziót szereti. Ez a recept az utóbbi kategóriába sorolható.

Mindmegette.hu, Szanyi-Nagy Judit

A nyár nagy slágere a bodzaszörp

Fotó: Pxhere

10 kg cukorból és 5 liter vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 15 literes edényben.

A szirupot nem kell felforralni, elég, ha csak a cukor olvad fel.

Az elkészült elegyet kihűtjük, majd beletesszük az alábbi hozzávalókat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100 darab).

Az elkészült italt öt-hat napig állni hagyjuk, időközben többször megkeverjük.

Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, s azokat kicsavarjuk egy külön edénybe. Az így keletkezett mosólé három-négyszeres hígítással iható. A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, és üvegbe vagy flakonba töltjük.

A nyár nagy slágere a bodzaszörp
Fotós: Pxhere

Az italt nyolc-tízszeres hígítással fogyaszthatjuk, ebből a mennyiségből 11-12 litert kapunk. Ha azt szeretnénk, hogy az elkészült bodzaszörp sokáig elálljon, 12 gramm benzoesavas nátriumot is keverjünk bele a citromsavval együtt, vagy a szörpöt mélyhűtőben tároljuk egy levágott tetejű, kimosott, nylonzacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!