2019.11.22. 15:00
Golyó szeretne lenni…, ha ügyes a formázó
A mandulával töltött kókuszgolyó sokak szívét megdobogtatja. Ráadásul a beszerzéséhez nem kell a boltok polcait vizslatnunk – házilag is elkészíthető a kereskedelmi forgalomban megismert golyóhad! Hasonló ízvilággal…
Hűtés nélkül nem tartják meg golyóformájukat a nassolnivalók – az ízükből azonban mit sem veszítenek! Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Kókuszreszelék (20 dkg), cukrozott sűrített tej (400 gramm), ízlés szerint mandula (vagy sótlan földimogyoró) és még egy kis extra kókuszreszelék – ennyi kell a boldogsághoz.
Első ízben a sűrített tejet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha sietősek vagyunk, egy párperces pihenő után vizes kézzel el is kezdhetjük formázni a golyóbisokat – amennyiben a massza nagyon tapadna, öntsünk még hozzá kókuszreszeléket! A választott „tölteléket” se felejtsük el belegyúrni!
Amennyiben jól állunk az idővel, a tejes-kókuszos elegyet takarjuk le folpackkal, így hagyjuk pihenni a hűtőben három órát. Ezt követően már egy ragadásmentes változatot kell kapnunk. Így kezdjük el formázni a golyókat, amiket előbb kilapítunk, rájuk fektetjük a – jelen esetben – mandulát, majd két tenyerünk segítségével kerekre gyúrjuk azokat. Utolsó simításként még egyszer kókuszreszelékbe forgatjuk a golyókat.