gasztrománia

2020.04.26. 08:50

Frissítő italhoz frissítő saláták

Üldögélünk a teraszon egy rég vágyott könyvvel a kezünkben, közben pedig a nap sugarai melengetik arcunkat. Tavaszi hangulat.

Szanyi-Nagy Judit, Mindmegette

Finom és egészséges színkavalkád a tányéron: a tökkel megbolondított saláta

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Emellé könnyed ételek és italok dukálnak. Utóbbiként házi szörpöt javaslunk, előbbiként pedig ízletes salátát. A kefires tésztasalátához sonkát is teszünk.

Hozzávalók: 35 dkg tészta, só, 20 dkg sonka, olaj, 1 fej lila hagyma, 10 dkg koktélparadicsom, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál majonéz, bors, 2 nagyobb pohár kefir. A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. A sonkát csíkokra vágjuk és kevés zsiradékon megpirítjuk. A lila hagymát apróra, a paradicsomot négy darabra szeljük. A petrezselymet felaprítjuk, mindezt hozzákeverjük a tésztához. A majonézt kikeverjük a sóval, a borssal és a kefirrel, majd a tésztára öntjük és összekeverjük.

Húsz perc alatt egy ízletes „cobb” saláta is elkészülhet. Hozzávalók: 8 darab koktélparadicsom, 1 fej római saláta, 4 darab tojás, 8 szelet bacon, 40 dkg főtt csirke, 1/3 csésze vörösborecet, 2/3 csésze olívaolaj, 1 evőkanál dijoni mustár, só, őrölt fekete bors, 1 darab avokádó, 10 dkg kéksajt. A paradicsomot félbevágjuk. A római salátát közepes darabokra tépkedjük. A tojást keményre főzzük, majd mi­után megpucoltuk, negyedeljük őket. A bacont ropogósra sütjük, miközben a főtt csirkét apróra kockázzuk. Az ecetet, az olajat és a mustárt egy edényben összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb lapos tányér aljára szórjuk a salátát, majd a tojásból, a paradicsomból, a csirkéből, az avokádószeletekből, a szalonnából és a kéksajtból rakjunk ki egységes sorokat. Leöntjük az elkészült öntettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!