Sok múlik a sütésen, és frissiben az igazi

2019.07.14. 10:30

Francia omlett: a tojásos finomság több ízesítést is elbír

„Mise en place”, avagy érdemes mindent a kezünk alá készítenünk, ha omlett sütésébe kezdünk.

Szanyi-Nagy Judit

Francia omlett és croissant – magyar módra

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ugyanis ez a tojásos csoda nagyon gyorsan elkészül, így sütés közben nem lesz időnk az alapanyagok porciózására, feldolgozására, a szükséges eszközök elővételére. Hozzávalók: 2 darab tojás és 1 evőkanál zsiradék (olaj, vaj vagy zsír), illetve ízlés szerinti ízesítés, például reszelt sajt, sonka, bacon vagy zöldségek.

Kezdésképpen öntsük egy mélytányérba a tojásokat, azo­kat sózzuk meg, majd egy villával verjük fel. Nem kell, hogy a tojás teljesen homogén legyen, annak tetején maradhat hab.

Francia omlett és croissant – magyar módra
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Két tojáshoz olyan serpenyőt válasszunk, amelynek sütőfelülete nagyjából 20 centiméter átmérőjű – így az omlett lapos és kerek lesz, az át­süléshez nem kell kevergetni. A serpenyőt felforrósítjuk, s tojásonként mintegy fél evőkanál zsiradékot teszünk bele úgy, hogy az ne csak a sütőfelületet, de a serpenyő oldalát is fedje. A tojást a forró serpenyőbe öntjük, a hőfokot ezután egy kicsit visszavesszük. A serpenyőben úgy terítjük el a tojást, mintha palacsintát sütnénk. Így fél-egy percig sütjük, ahol vastagabb, ott egy spatulával megemeljük, hogy a folyós részek alulra kerüljenek. Amikor már csak egy kis folyékony réteg van a tetején, rászórhatjuk az „ízesítést”, s mielőtt mindez teljesen megszilárdulna, egy spatulával félbehajtjuk, így tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!