2019.01.02. 15:00
Főételnek, desszertnek is kitűnő választás
Sült rizsként, tojásos rizsként és rizskóként is ismert a „második helyezett” nyalánkság. Lekvárral és porcukorral, de gyümölcshabbal is nyakon önthetjük.
Itt a porcukor és a lekvár ízesíti meg a felfújtat
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Hozzávalók: 12 dkg rizs, fél liter tej, 1 dl víz, 2 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál liszt, 2 dkg vaj, reszelt citromhéj vagy vanília, egy kevés morzsa és igény szerint (5 dkg) mazsola. A rizst a vízzel elkevert tejben a cukor felével és a citrom héjával felforraljuk, majd a tűzhely szélére húzzuk, vagy nyitott sütőbe teszszük addig, amíg a rizsszemek egészen meg nem duzzadnak, és a tejet magukba nem szívják. Kanállal tilos kevergetni, legfeljebb csak rázogassuk az edényt, nehogy összetörjenek a szemek!
A klasszikus rizskochsütő egy hengeres, rovátkolt porcelánedény
A tojássárgát a cukor másik felével és a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk az immár kihűlt rizshez, belekeverjük a mazsolát és egy kávéskanál lisztet, valamint a felvert tojáshabot. Egy tepsit vagy egy kuglófformát fagyos zsírral kikenünk, meghintjük finom morzsával és beleöntjük az elegyet. Közepes sütőben mintegy 30 percig sütjük. Tálaláskor még melegen tálra borítjuk, tetejét meghintjük porcukorral.
Ha eltérnénk a hagyományos lekvártól, szörptől vagy csokiöntettől mint kísérettől, készítsünk a rizskochhoz gyümölcshabot! Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 12 dkg cukor és 2 kanál baracklekvár. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, ehhez hozzáadjuk a két kanál lekvárt, majd mindezt a rizs tetejére öntjük. Tíz percre közepesen meleg sütőbe tesszük, addig, amíg a hab pirulni nem kezd. Ha elkészült, azonnal tálalhatjuk is. Jó tudni: az első lépéseknél a rizs és a tej mellől semmiképpen se hagyjuk ki a vizet, máskülönben a rizs nem puhul meg eléggé! A recept „bögrés” változatban is elkészíthető, 1 bögre rizs, víz és tej, valamint 4 tojás és 1 csomag sütőpor alkalmazásával.