gasztrománia

2020.06.12. 15:30

Finom húsú gyümölcs az omlós tésztában

Korai, de nem a legkoraibb: a Margit cseresznye hivatalosan mától, június 10-étől érik igazán.

Szanyi-Nagy Judit

A névnapos Margit legjobb felhasználási módja Fotó: SzNJ

Képzeljék csak el: egy tésztát meghintenek a piros gyümölccsel, amely aztán a süteménybe mélyen belesüppedve kínál szemet gyönyörködtető látványt. Mutatunk egy remek cseresznyés pite receptet! Hozzávalók a kelt pitéhez: 40 dkg liszt, 2 darab tojás, 2 dkg élesztő, 5 dkg vaj vagy margarin, fél liter tej, 4 dkg cukor, só, valamint a tepsi kikenéséhez zsír és a süti tetejére kristálycukor, illetve a cseresznye. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vajjal elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt, a tej felét, a lisztet, a sót, majd a többi tejet, hogy egy lágy galuskatésztát kapjunk. Ezt fakanállal jól kidolgozzuk. Végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját, majd a tésztát letakarva háromnegyed órán át kelesztjük. Utána egy-két percen át újra felverjük. Az egészet fagyos zsírral megkent tepsibe öntjük, itt 20 percen át újrakelesztjük, a tetejét pedig megkenjük tejjel és megszórjuk kristálycukorral. Erre tesszük a korábban alaposan megmosott, kimagozott, félbevágott cseresznyéket. A süteményt aztán egyenletes, lassú tűznél fél órán át sütjük. Miután kiemeltük a sütőből, langyosra hűtjük, kockára vágva tálaljuk.

A névnapos Margit legjobb felhasználási módja Fotó: SzNJ / FMH

Aki kevesebbet dolgozna egy ilyen süteményért, annak egy gyorsabb, könnyebb receptet is bemutatunk. Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy margarin, 4 darab tojás, 18 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 25 dkg liszt, egy kevés rum, valamint felezett cseresznye, cukrozott meggy vagy barack. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, így keverjük tovább a masszát. Ráöntjük a liszttel elkevert sütőport és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel az egészet összedolgozzuk. A gyümölcsök ennek a tetejére kerülnek, magházzal lefelé. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton, 20–25 perc alatt – tűpróba! – készre sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!