pudingos kráter

2020.01.19. 14:45

Előbb csapdába csal, majd végül rabul ejt ez a süti...

A sötét piskótában itt-ott felbukkanó világos pudingfoszlányok látványra is szívmelengetők. Hát még megkóstolva!

Szanyi-Nagy Judit

Ki ebbe egyszer beleharap, felhagyhat minden reménnyel: nem lehet megállni a sütemény majszolását Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Kráternek hívják az imént jellemzett s fotónkon látható süteményt. Túrós változata boci mobil néven ismert – ám most nem ezt, hanem a pudinggal készülő desszertet mutatjuk be önöknek.

Hozzávalók: 2 csomag vaníliaízű puding, 4 evőkanál cukor, 9 dl tej, 6 darab tojásfehérje, 1 csomag sütőpor, 25 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 dl étolaj, 1 dl tej, 25 dkg porcukor, 6 darab tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 3-4 evőkanál cukor és 1 nagy pohár tejföl.

Először a tölteléket készítjük el: a 9 dl tejből, 4 evőkanál cukorból és a 2 csomag vaníliaízű pudingból pudingot főzünk, majd megvárjuk, amíg kihűl. Eközben persze nekiállhatunk a tésztának, de szemünket tartsuk a pudingon: néha kevergessük meg, esetleg tegyünk alufóliát a tetejére, hogy ne bőrösödjön meg!

A 6 darab tojássárgáját és a 25 dkg porcukrot kikeverjük, ehhez adunk 1 dl tejet, 1 dl étolajat, 2 evőkanál kakaóport, 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és végül a 6 darab tojás kemény habbá vert fehérjéjét.

Mindezt összekeverjük, egy sütőpapírral bélelt – vagy margarinnal kikent – nagyobb tepsibe öntjük, majd vizes kanállal a tetejére szaggatjuk a remélhetőleg ez idő alatt kihűlt pudingot.

Ki ebbe egyszer beleharap, felhagyhat minden reménnyel: nem lehet megállni a sütemény majszolását
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A sütőt előmelegítjük, a desszertünket 180–200 Celsius-fokon körülbelül 20-25 perc alatt csaknem teljesen készre sütjük. Az első tíz percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, nehogy összeessen a tészta! Ezt követően a megfelelő állagot tűpróbával ellen­őrizhetjük.

Desszertünk tetejére máz is kerül. Ehhez egy nagy pohár tejfölt három-négy evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral elkeverünk, rákenjük a még forró tésztára, majd pár percre visszatoljuk a sütőbe.

A krátert melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk, a tárolásnál azonban – lévén romlandó alapanyagokból áll – érdemes helyet szorítani neki a hűtőben, s egy-két napon belül elfogyasztani! Bár a tapasztalat azt mutatja, ez a kihívás bárki számára secperc teljesíthető…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!