a mintája nem számít

2020.09.19. 14:00

Egyszerű, de nagyszerű: a hagyományos almás pite!

Piroslóan hívogatnak a kertben az almák, s mintha mind azt súgná: pite szeretne lenni!

Szanyi-Nagy Judit

Rácsos vagy sem, a mintája nem számít – így is ínycsiklandó végeredményt kapunk!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A kérésnek természetesen nem lehet ellenállni, szóval mutatunk is egy kiváló házi pite receptet.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 darab tojás, 1 kg alma, 10 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 darab citrom, 1 teáskanál fahéj, 1 darab tojás, 50 dkg finomliszt, 25 dkg cukor, 4 darab tojás, 2 evőkanál tejföl, 20 dkg porcukor.

Egy tálban összekeverjük a sütőport a liszttel, majd az összemorzsolt vajjal, ehhez adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Az egészet összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, hogy a massza egy órán át a hűtőben pihenhessen.

Számunkra azonban nincsen megállás: előbb meghámozzuk az almát, majd lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét és ízesítjük cukorral, fahéjjal, lereszelt citromhéjjal. Tíz percet ezt is állni hagyjuk, majd kezelésbe vesszük: kezünkkel lazán kinyomkodjuk a sok lét.

A tésztát elővesszük a hűtőből, és egyharmad-kétharmad arányban két részre osztjuk. Egy deszkát meglisztezünk, ezen kezdjük el kinyújtani a tésztát három-négy milliméter vastagságúra.

Rácsos vagy sem, a mintája nem számít – így is ínycsiklandó végeredményt kapunk!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A következőkben egy tepsi kerül a kezünk közé, abba sütőpapírt fektetünk. Erre tesszük rá a nagyobb tésztát, melyet aztán darált dióval megszórunk. Ezen oszlatjuk el egyenletesen az almás tölteléket, s végül rátesszük a másik tésztalapot fedőrétegként. Ennek tetejét megkenjük a felvert tojással, egy villával több helyen megszúrjuk, majd ha szeretnénk, rácsokat is rajzolunk rá. A sütőt 190 Celsius-fokra előmelegítjük, így sütjük körülbelül tíz perc alatt készre a házi finomságot.

S hogy lehűtsük a kedélyeket, mellé vaníliafagylaltot ajánlunk. Hozzávalók: 2 darab vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 7 dkg cukor, 3 darab tojássárgája.

A vaníliarudat hosszában elfelezzük, kikaparjuk a magjait, majd ezt, a tejszínt, valamint a cukrot összeforraljuk. Addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik.

Eközben a tojások sárgáit habosra keverjük, majd a forró tejszínhez csorgatjuk. Az egészet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a kikapart magokat, s az elegyet egy még kisebb műanyag tálba borítjuk. Lefedést követően két-három órára hűtőbe tesszük, hadd legyen igazi fagylalt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!