hideg és meleg salátával is kiváló

2020.10.23. 08:00

Egyszerű, de nagyszerű a grillezett sajt

Akár brokkolikrémleves után és a mákos sütemény előtt, de pont megfelelően könnyed köztes fogásnak számít a grillezett sajt. Amely természetesen a legfinomabb friss kevert salátával.

Grillsajt friss salátával: könnyed és ízletes

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Legyen az tehén- vagy kecskesajt, zsíros, lágy vagy félkemény, a legtöbb sajt alkalmas arra, hogy grillezzék. A lágy – mint a camembert – azért, mert zárt penészes réteg tartja össze, a zsíros azért, mert szépen összeérnek benne az ízek, a félkemény pedig egyszerűen csak könnyen elkészíthető.

Van egy apró titkos (vagy nem is olyan nagyon titkos) fogás, amellyel a penészréteg nélküli sajtokat is szépen grillezhetővé tehetjük: a szeletekre vágott sajtokat forgassuk meg egy kevés réteslisztben. Ez összetartja, szépen pirul tőle, közben pedig átereszti a hőt, tehát hamar megsül a sajt. Nem hagy maga után lisztes érzetet, garantáltan csak a pirult réteg marad.

Grillsajt friss salátával: könnyed és ízletes
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A friss kevert saláta pedig friss zöldségekből az igazi: ne gondoljuk túl, tegyünk hozzá lila hagymát, paradicsomot, paprikát, salátát, petrezselymet, s hintsük meg kis sóval, borssal, almaecettel és olívaolajjal. Kész is. De készíthetünk meleg salátát is: az előbbi zöldségeket frissen, hidegen összekeverjük a fenti fűszerekkel, öntetekkel, majd olívaolajon pirítunk apró gombafejeket egyben egy kis olívabogyóval és kapribogyóval, megsózzuk, borsozzuk, és a forró zöldséges öntetet rátesszük a friss kevert salátára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!