Azoknak, akik mernek a konyhában kísérletezni

2019.04.13. 07:30

Egy valódi halleves

Nem tévedés a cím: halászlé helyett halleves is készült szabadtéren. Mellé szalonnával tűzdelt halsaslik dukált.

Szanyi-Nagy Judit

Tálalás előtt a különleges saslikok

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– A hallevest ugyanúgy kell elkészíteni, mint a hagyományos húslevest: ugyanazokat a zöldségeket, fűszereket használjuk hozzá. A különbség abban áll, hogy pár szem szegfűborsot is rakunk bele, valamint hogy az alaplevet a süllő gerincéből, fejéből főzzük meg. Ez idő alatt a süllő vastag húsrészét felkockázzuk, citrommal meglocsoljuk, majd hideg vízzel átmossuk. Amikor a zöldséges alaplé elkészült, hozzáadjuk a húst és készre főzzük – magyarázta az elkészítési módot a recept ötletgazdája, Rencsár Pál Veresegyházáról érkezett séf. Különlegességként egy hüvelykujjnyi vastag tésztát is megfőztek. Eközben a ponty ikráját befűszerezték (só, bors, fokhagyma és vöröshagyma került bele), ezt töltötték a tésztába egyfajta levesbetétként.

– Alapként mindenképpen süllőt, tengeri halat ajánlunk, mert az alaprecept is egy tengeri változat – figyelmeztetett a séf.

Tálalás előtt a különleges saslikok
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A díjnyertes saslik azonban már pontyból készült. A halnak csak az alsó hasrészét használták, azt kockázták fel egyforma méretűre. Ugyanekkora kockákra vágták fel a szalonnát, cukkinit, hagymát és a paprikát (vagy bármilyen más zöldséget) is. Mindezt tíz–tizenöt centire tűzték fel, majd bő olajban megsütötték. Ezt a műveletet tárcsán, roston és parázson is el lehet végezni – tudtuk meg.

– A szabadtéri főzésű ételek füstösebb, aromásabb végeredményt adnak, ezért érdemes ilyen formában elkészíteni ezeket az ételeket! – ajánlotta Pál, aki a mesterséges anyagok használatának mellőzésére is felhívta a sütők, főzők figyelmét. A tanácsot pedig érdemes megfogadni, hiszen egyéb halétel kategóriában harmadik helyen végzett a Horogra akadva csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!