recept

2020.04.05. 14:00

Egy lepény, ami egy kenyér, vagy egy kenyér, ami valójában lepény?

Olyasmi, mint a pita, a neve mégis az: piadina. Ez az olaszok népszerű, minden jóval megtöltött lepénykenyere.

Szanyi-Nagy Judit

Zöldséggel, szósszal és gíroszos hússal teli piadina Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Nyolc darabhoz a következő hozzávalókra van szükségünk: 500 gramm liszt, 2 deciliter víz, 75 gramm zsír, 1 teáskanál sütőpor és 1 teáskanál só. Valamint negyvenöt perc elkészítési idő. Kezdésként a lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk a zsírt, elmorzsoljuk, majd a langyos vizet is hozzáöntjük, és tésztát gyúrunk belőle. Miután homogén lett az állaga, letakarjuk, és egy fél órát pihenni hagyjuk.

Zöldséggel, szósszal és gíroszos hússal teli piadina Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően nyolc részre osztjuk, és egyenként vékony, kerek lepényeket nyújtunk belőlük. Egy serpenyőt forróra hevítünk, és a lepénykenyereket egyenként „tig­rismintásra”, foltosra sütjük. Megtöltjük őket, félbehajtjuk, és a még jobb ízélmény érdekében fél-fél percet megtöltve is pirítjuk a forró serpenyőben. Klasszikus töltelékként mozzarella, paradicsom, szalámi, sonka, rukkola, ricotta és spenót is kerülhet a piadinába – de a „beltartalomnak” csak a képzeletünk szab határt. Akár még gíroszos ízesítésben (gírosz fűszerkeverékkel, csirkemellel, tzatziki-szósszal, zöldségekkel) is bátran fogyaszthatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!