Magyar konyha

2020.06.06. 12:00

Egy különleges pörkölt: Nem mindennapi sertésrészből készül

A pörkölt a magyar konyha alapvető, sokak által kedvelt étele. Ugyanezt a körömpörköltről már kevésbé mondható el: ez a változat megosztja a közvéleményt.

Szanyi-Nagy Judit

Főtt, netán héjában sült (édes)burgonyával is működőképes ez a húsétel

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A sommás megítélést elsősorban kinézetének köszönhetően váltja ki az emberekből. Magunk mégis azt ajánljuk, próbálják ki az alábbi receptet, s azután döntsenek ismét az ételről: kedvelik-e vagy sem!

Kezdésképpen szerezzünk be a húsboltból 1,5 kg sertéskörmöt, lehetőleg már darabolva! Ezután otthon, a konyhában két fej közepes méretű vöröshagymát apróra vágunk, azokat olajban megfonnyasztjuk. Hozzájuk teszünk egy paradicsomot és egy étkezési paprikát, valamint ízlés szerint egy kevés ételízesítőt. Amit mindenképpen ajánlunk: az egészet szórják meg piros paprikával!

Ebbe tesszük a tisztára mosott körmöket, sózzuk, vízzel bőven felengedjük, majd olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljon. A még jobb ízélmény érdekében egy pörköltízesítő kockát is érdemes az ételbe tenni. Az elkészült pörköltet – ki hogyan szereti – főtt burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

A krumplit – főként, ha héjában főtt – könnyű elkészíteni, ezúttal a tökéletes tarhonyához adunk tippeket. Hozzávalók négy személyre: 40 dkg tarhonya, 4 bögre víz, 3 evőkanál étolaj és 1 mokkáskanál só.

Főtt, netán héjában sült (édes)burgonyával is működőképes ez a húsétel
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az olajat felforrósítjuk egy lábosban, ebbe tesszük bele a tarhonyát és pirítjuk állandó kevergetés mellett barnára. Ezután felöntjük vízzel úgy, hogy a felszálló gőz ne égesse meg a kezünket. Mindezt alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a sót. A tarhonyát kis lángon, lefedve főzzük addig, amíg teljesen magába nem szívja a vizet és megpuhul. Erre körülbelül húsz percre van szükségünk. Elkerülve azt, hogy a darabok leragadjanak vagy összeálljanak, érdemes többször is megkevergetnünk a köretet! Amennyiben még finomabb ízvilágot szeretnénk, víz helyett öntsük fel húsleves-alaplével!

Szájbeszéd alapján a tarhonyát mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Ehhez két pohár tarhonyát egy olajozott aljú üvegtálba öntünk, s azt három-négy perc alatt a legmagasabb fokozaton megpirítjuk. Ebbe kerül egy fej vöröshagyma, majd az egészet sózzuk és dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük. (Fontos, hogy tényleg forró legyen a víz, máskülönben a jénai elrepedhet!) Mindezt letakarjuk folpackkal, úgy, hogy azt néhány helyen kilyukasztjuk. Utolsó lépésként visszatesszük a mikróba, s húsz-huszonöt perc alatt készre főzzük. Közben néhányszor azért így is kevergessük meg, hogy a szemek ne tapadjanak le vagy össze!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!