fűszeres pác pikantériája és az édes aroma egyvelege

2020.11.08. 08:00

Édes kiegészítő a hagymalekvár

Ízletes főételként szolgál a sült sertéskaraj. A pác kissé fűszeres ízvilága remek harmóniában áll a lilahagyma-lekvár édes zamatával. Köretként mi rizst ajánlunk, de ez természetesen helyettesíthető sült krumplival vagy akár bulgurral is.

Héjj Vivien

A pácolt karajszeletek a sütés előtti pillanatban

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Egyszerre édes és fűszeres, ráadásul igazán laktató ínyencséggel találjuk szembe magunkat. A mai menü pedig nem más lesz, mint pácolt sertéskaraj rizzsel és lilahagyma-lekvárral. Erősen ajánlott azoknak a húsimádóknak is, akik egy kis extra ízvilágra vágynak. Ez az összeállítás garantáltan kitűnik a szürke hétköznapokból.

A hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj (esetünkben ez öt szeletet jelentett), 5 evőkanál olaj, egy csipet só, fél teáskanál bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál édes paprikakrém, 1 evőkanál mustár, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerinti mennyiségű rizs és természetesen az étel pikantériáját adó lilahagyma-lekvár.

A karajt szükség esetén kiklopfoljuk és mindkét oldalát besózzuk. Abban a tálban, amelyben később sütni szeretnénk a húst, összeállítjuk a pácot. Ehhez összekeverjük az olajat, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet és a mustárt. Ha összeállít az egynemű elegyünk, máris beletehetjük a húsokat. Alaposan forgassunk meg minden darabot a pácban! Ezután a vöröshagymát karikákra vágjuk és a húsokra, vagy tetszés szerint a húsok közé tesszük. Fedjük le a karajokat, majd legalább egy órára helyezzük a hűtőszekrénybe! A még intenzívebb ízélmény elérése érdekében a legjobb, ha egy éjszakán át pihentetjük és hagyjuk összeérni az aromákat.

A pácolt karajszeletek a sütés előtti pillanatban
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 60 percig sütjük úgy, hogy félidőben megfordítjuk a húsokat. A sütési idő a sütő teljesítményének függvényében változhat, így érdemes bizonyos időközönként rápillantani a készülő fogásra.

Miközben a pácolt húsok a meleg sütőben pihennek, addig elkészítjük a rizst. Két fő részére körülbelül 1,5 deciliter rizst kimérünk, majd alaposan átmossuk folyó víz alatt. Főzés előtt kevés olajon megpárolhatjuk – fél bögre rizshez körülbelül 1 evőkanál olaj szükséges. Addig pirítsuk, amíg a fehér szemek halvány zsemleszínűvé változnak! A további folyamatokhoz fazék helyett érdemes lábost vagy lefedhető serpenyőt használni, így a rizs jól szétterülhet és a képződő gőznek is hagyunk helyet a fedő alatt. A hosszú szemű rizst körülbelül kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózhatjuk. Lassú tűzön 15 percig pároljuk a rizsszemeket. Időnként érdemes megkóstolni, nehogy túlfőzzük. Ha időhiányban szenvedünk, akkor a rizsfőzés felgyorsítható 1–2 tasak gyorsrizs segítségével, melyet tasakostól, 15–20 perc alatt készre főzhetünk a dobozon található utasítások szerint. A rizs természetesen nem kőbe vésett, bátran helyettesíthetjük sült krumplival, bulgurral vagy kuszkusszal.

A kész sültet a lilahagyma-lekvárral lehet igazán megbolondítani
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Ami az egész készétel pikantériáját adja és egy kicsit meg is bolondítja, az a lilahagyma-lekvár, amit akár magunk is könnyedén elkészíthetünk. Megpucolunk és vékonyan felszeletelünk 4 darab lila hagymát. Egy serpenyőben felolvasztunk 3 evőkanál mézet és hozzáöntünk 3 evőkanál barna cukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk. Ezután hozzáadunk 3 evőkanál olívaolajat, a vékonyra szeletelt hagymát, megsózzuk és addig pároljuk amíg kissé összeesik. Végül ízlés szerint megszórjuk borssal, kakukkfűvel, balzsamecettel, majd felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Addig pároljuk, amíg a hagyma puha lesz és a bor szinte teljesen elpárolog.

A hagymalekvár helyettesíthető feketeribizli-lekvárral is, ami szintén ízletes kiegészítője a sült húsoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!