Ki mit rak ki ezekből a pirosas betűkből?

2020.03.28. 12:00

Cukor és só kellemes párosa levesben

Sokak gyermekkorának kedvenc játéka volt a paradicsomlevesben megbúvó vágyott betűk kihalászása, hogy azok aztán egy-egy értelmes szóvá s így egy üzenetté álljanak össze.

Mindmegette, Szanyi-Nagy Judit

Betűtészta? Nem, most reszelt sajt ment a levesbe! Fotó: SZNJ

Ha unja már a betűtésztát, persze daragaluskát vagy reszelt sajtot is tehet a lébe feltétként – ez már részletkérdés.

Hozzávalók az ízletes paradicsomleveshez: 1 liter paradicsomlé (vagy konzervparadicsom), 0,5 dl olaj, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 csipet só, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál ételízesítő, valamint 10 dkg betűtészta vagy reszelt sajt.

Először a vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, majd rátesszük az őrölt paprikát, és elkeverjük a hagymával.

Betűtészta? Nem, most reszelt sajt ment a levesbe! Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Beleöntjük a paradicsomlevet (vagy az azt helyettesítő konzervet), és még körülbelül fél liter vizet, majd az étel­ízesítőt és egy nagy csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és felforraljuk. Forrás után a cukrot is beletesszük. Pár perc múlva, amikor az ízek jól összeforrtak, levesszük a tűzről és átszűrjük, hogy a hagyma ne maradjon benne. Visszatesszük a tűzre, és amint forrni kezd, hozzáadjuk a tésztát. Öt perc és egy-egy kevergetés után, amikor a tészta megfőtt, levesszük a tűzről, és melegen, kevés reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!