lasagne

2020.04.18. 14:30

Bolognai, de nem spagetti, és még csak nem is makaróni

„Azannya! Nagyon finom lett ez a lasagne!” – nyalta meg mind a tíz ujját az édesapa. Kitalált szituáció? Próbálja ki, nézze meg a reakciót!

Szanyi-Nagy Judit

Készen vásárolt alapokból is ízletes finomságok készíthetők – például lasagne Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Konzerv „állagú” paradicsomból is fenséges bolognai lasagne készíthető otthon.

Hozzávalók: előrecsomagolt lasagne-tészta, 20 dkg reszelt sajt, 50 dkg darált hús, 1 darab hagyma, 2 darab sárgarépa, 1 darab fehérrépa, fél zeller, 1 konzerv darabolt paradicsom, 1 kicsi paradicsompüré (konzerv), olaj, só, bors, oregánó, rozmaring, ízlés szerint fokhagyma, reszelt parmezán, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 7 dl tej, só, szerecsendió.

A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, olajon megpároljuk. Ehhez adjuk a paradicsomkonzervet, hozzáöntünk egy kis vizet, majd teljesen puhára pároljuk az egészet. Ha a zöldségek elkészültek, leturmixoljuk azokat.

Készen vásárolt alapokból is ízletes finomságok készíthetők – például lasagne
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az apróra vágott hagymát dinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, a zöldségeket és a fűszereket, így forraljuk össze a ragut.

Felolvasztjuk a vajat, lassan hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Folyamatos kavargatás mellett csomómentesre keverjük. Ez lesz a besamelmártás.

Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, beleteszünk egy tésztalapot, arra a ragut, a besamelt és a reszelt sajtot. Ismételjük a rétegezést három-négy alkalommal, majd előmelegített sütőben 180–200 Celsius-fokon 45 percig sütjük. A teteje piros lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!