a laktató sütemény Kolozsvárról indult gyomrokat hódító útjára

2020.09.27. 07:45

„Beleseknek” való béles a varga

A fáma szerint Kolozsvárról, azon belül is Darvasék vendéglőjéből származik a minden jóval töltött vargabéles.

Szanyi-Nagy Judit

Jobban csúszik fagylalttal a tetején

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A sütemény a bélesek „rendjébe” tartozik, vagyis azt jelenti: mindenféleképpen valamilyen töltött desszertet kell elképzelnünk. A vargabéles egyértelműen túrós krémű, az pedig a készítőtől függ, hogy ez a tartalom vajas tésztarétegek vagy vékony réteslapok között lel nyugalomra. Most ez utóbbihoz adunk receptet.

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg cérnametélt, 5 dkg vaj, 40 dkg túró, 1 dl tejföl, 3 darab tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj, olaj, 3 evőkanál kristálycukor, valamint citrom.

A konyhai műveleteket a cérnametélttel kezdjük: a tésztát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd miután megpuhult, leszűrjük, hideg vízzel átmossuk. Lecsepegtetjük, így hagyjuk kihűlni.

Előveszünk egy tálat, abba tesszük a túrót, majd villával összetörjük és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, vajat, tejfölt, a két tojás sárgáját, illetve a mazsolát. Ezeket teljesen összekeverjük.

Jobban csúszik fagylalttal a tetején
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A tojások következnek: azok fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, s apránként, óvatosan a túrós masszához keverjük. A tésztát összekeverjük a teljesen kihűtött vajjal, valamint ez utóbbi túrós-habos masszával, de csak óvatosan!

Fogunk egy 30x20 centiméteres tepsit, kibéleljük sütőpapírral, s egy, a tepsi oldalát is fedő réteslapot helyezünk abba. Ezt lekenjük olajjal, rárakunk még egy réteslapot, újra olajozzuk, majd a harmadik réteget is odatesszük. Azt már nem kenjük meg olajjal.

A legfelső réteslapra öntjük a túrós-tésztás masszát, annak tetejét egyenletesen elsimítjuk. Ismerős fázis következik: egy réteslap kerül a tetejére, amelyet beolajozunk, majd lefedjük azt egy újabb réteslappal. Ezt is olajozzuk, s egy harmadik lapot rakunk rá, amelynek a tetejére felvert tojás kerül végső rétegként.

Az egész süteményt 160 Celsius-fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol aztán közepes hőmérsékleten 40–45 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve érdemes még 15–20 percen át pihentetni, tetejét pedig porcukorral megszórni vagy szörppel meglöttyinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!