Receptek

2011.11.16. 13:57

Bajor perec, akár csülökhöz is!

Felcsút - Marton József és felesége, Julcsi nem győzte sütni a helyi Oktoberfestre a bajor perecet! Nem mintha máskor nem lehetne enni, csak a világhíres sör mellett!

Zsohár Melinda

A híres sörhöz ez a  príma kelt tészta illik igazán, klasszikus módon,  kemencében sütve az igazi! Marton József a gondosságra és a technológiai fegyelemre hívja fel a figyelmet, még a gyakorlott háziasszonyokét is! Számít, mennyire dédelgetjük a tésztát, mennyit várunk a kelesztéssel, s bármennyire is azt hisszük, hogy nem lényeges a méricskélés, a szép látvány érdekében érdemes elővenni a mérleget.
A bajor perec nem száraz,  édes is egy kicsit, akár a húsvéti kalács. Kelt, élesztő van benne, azaz kőttes, ebben is különbözik számos társától, de minden perec közül az egyik legfinomabbik! A hozzávalókat egy kiló liszthez adta meg Marton József. Szükséges még fél liter tej, egy kanál só, két kanál cukor, 5 deka élesztő, 1,5 deciliter étolaj a tésztához. A perecekre rácsurgatandó sós foltokat masszává keverjük hat evőkanál liszttel és két evőkanálnyi sóval, vízzel, amely olyan állagú lesz, mint a sűrű palacsinta tészta.  Az alapanyagokat összekeverjük, lehet robotgéppel is. Összevegyítjük a felsoroltakat, az étolaj ki nem felejtendő a tej mellett sem, s rövid ideig kell csupán keleszteni, elég negyed óra. Majd 15 dekányi gombócokat szakítsunk ki a tésztából (mérleg,   így lesznek majd egyformák a szép kész perecek!), nudli alakra sodorjuk mindet, s perecre formázzuk. Beletesszük a tepsibe a pereceket, kicsit pihentetjük, majd hangyányit elősütjük, vagyis felforrósítjuk őket. Marton Józsefék a pizzakemencéjükben sütik, persze   el lehet készíteni a hagyományos parasztkemencében,  jobb híján  bármilyen sütőben. Amikor kellően átforrósodott a tészta, gyorsan kihúzzuk a tepsit, s rácsurgatjuk a sós masszát. Ha elég meleg a tészta, azonnal rádermed a fehér lé, kicsit szétfolyik, de nem folyik le róla, aztán készre sül. Fenséges hozzá a bajor csülök! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!