Extrán csokis francia könnyelműség: nincs párja!

2020.11.07. 15:15

Az édesség mámora a csokoládészuflé

A csokoládés sütemények királynőjeként formába öntött édességmámorként csap le ránk a csokoládészuflé. A tökéletes kivitelezés nem könnyű, de nem is lehetetlen.

Héjj Vivien

A szuflét tálalhatjuk fagylalttal, lekvárral és tejszínhabbal is

Fotó: Shutterstock

A szuflé, vagy más néven felfújt, méltán népszerű étel, hiszen kívül ropogós, belül pedig mennyei folyékony csokoládét találunk – ha megfelelően készítjük el. A sütemény titka a megfelelő sütési idő megtalálása, ugyanis ha túl sokáig kering a meleg levegő a sütemény körül, akkor a belseje is megszilárdul, azonban ha kevés időt adunk neki, akkor kívül is nyers marad.

Ami formát illeti, nem kell kifejezetten a szufléformára szorítkoznunk, használhatunk bármilyen kerámia sütőformát vagy akár tálalógyűrűt is.

A hozzávalók: 1 darab tojás, 1 darab tojássárgája, 3,5 dkg cukor, 1,6 dkg liszt, 6 dkg vaj és 6 dkg étcsokoládé, melynek kakaótartalma legalább 50–60 százalékos. A forma kikenéséhez szükségünk van még 1 dkg vajra és 1 evőkanál cukrozatlan kakaóporra.

A csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Eközben a cukrot habosra keverjük a tojással és a tojássárgájával. Ehhez hozzáadjuk a langyos csokit, majd a lisztet is óvatosan belekeverjük.

A szuflét tálalhatjuk fagylalttal, lekvárral és tejszínhabbal is
Fotó: Shutterstock

A formákat jó alaposan kivajazzuk és megszórjuk a cukrozatlan kakaóporral – a receptünkben leírt mennyiség két szufléformához elegendő. Ezt követően jön a sütés, ami a „legkockázatosabb” rész, ugyanis az elkövetkező néhány perc a legmeghatározóbb a végeredmény szempontjából.

Légkeveréses sütőben körülbelül 10 perc alatt 200 fokon készre sütjük. Amikor szépen megemelkedik a sütemény, akkor pont jó.

Óvatosan tányérra borítjuk. Ha megfelelően kivajaztuk-kakaóztuk a formát, akkor gond nélkül ki tudjuk borítani. Akkor igazán tökéletes, ha kívül ropogós, belül pedig még kissé folyós a csoki.

Tálalhatjuk vaníliafagylalttal, tejszínhabbal vagy gyümölcslekvárral. Hűtőben tartva másnap is fogyasztható, bár ennél a mennyei csokicsodánál nem fenyeget a veszély, hogy másnapra is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!