Receptek

2012.02.08. 13:43

Aranygaluska

Íme egy igazán finom desszert, az aranygaluska Stadler Eszter, óhídi olvasónktól.

feol.hu

Hozzávalók:

40 dkg liszt

3 tojás

4 dkg cukor

1 dkg élesztő

2-3 dl tej

2 tojásnyi zsír vagy vaj

10 dkg dió

5-6 dkg cukor

csipetnyi só

Az élesztõt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet mély tálba tesszük, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást, a csipetnyi sót, és összekeverjük. Adjunk hozzá még annyi tejet, hogy jó puha tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, hozzáadunk féltojásnyi zsírt, és azzal is dagasztjuk még, majd cipót formálunk a tésztából. Letakarjuk, langyos helyen megkelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén meggyúrjuk, pár percig pihentetjük, utána kinyújtjuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy lábast vagy nagyobb kuglófsütőt fagyos zsírral kikenünk, és a fánkocskákat belerakjuk úgy, hogy az egymás mellé kerülő oldalakat langyos zsírba mártjuk. Minden sort cukros dióval megszórunk, és a formát ¾ részéig így töltjük meg.

Langyos helyen újból kelesztjük, nem túl forró sütõben pirosra sütjük.

Azonnal kiborítjuk a formából, és a kávéöntettel tálaljuk. Nem vágjuk, csak tépjük.

Kávéöntet: 2 tojást elkeverünk 15 dkg vaníliás porcukorral, lassan felhígítjuk 4 dl hideg tejjel. Habüstben láng fölé tesszük, és habverővel addig verjük, míg sűrűsödni kezd. Ekkor a tűzről levesszük, kihűtjük, 1 dl erős feketekávét keverünk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!