Recept

2018.03.22. 09:00

Arany, de nem fénylik: ez a galuska sikert arat

A gyerekek is imádják az aranygaluskát, készüljön az akár vaníliasodóval, akár pudinggal.

Szanyi-Nagy Judit, FMH

Nem kezdőknek ajánlott, de megéri elkészíteni

Fotó: Mindmegette

Egy tálba szitáljunk 50 dkg szobahőmérsékletű lisztet. Melegítsünk fel 3 dl tejet, morzsoljunk el benne 2 dkg élesztőt, adjunk hozzá 2 dkg cukrot és futtassuk fel. Olvasszunk fel 7,5 dkg vajat, majd adjuk a liszthez a felfuttatott élesztővel és 2 tojás sárgájával együtt.

Dolgozzuk ki a tésztát addig, amíg hólyagos lesz, lisztezzük meg a tetejét, s meleg helyen, letakarva kelesszük kétszer akkorára. Ha elkészült, nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Olvasszunk meg 10 dkg vajat, majd keverjünk össze 25 dkg darált diót és 10 dkg kristálycukrot. A kiszaggatott tésztát mártsuk az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, majd szorosan rakjuk kivajazott tortaformába. A sütőt 175 fokra melegítsük elő, az aranygaluskát takarjuk le alufóliával és nagyjából 25 perc alatt süssük készre. Vigyázzunk, mert a dió könnyen odaég!

Nem kezdőknek ajánlott, de megéri elkészíteni
Fotós: Mindmegette

Öntetként készíthetünk hozzá vaníliasodót és vaníliapudingot is. Ez utóbbi elkészítési módja egyszerűbb: egy zacskó pudingot 6 dl tejjel főzzünk fel, hogy hígabb állagot érjünk el. A vaníliasodóhoz 2 tojás sárgájára, 6 dkg kristálycukorra, 1 csomag vaníliáscukorra, 1 teáskanál keményítőre és 4 dl zsíros tejre van szükségünk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukrokkal és a keményítővel. A tejet felmelegítjük, majd a tűzről levéve apránként, folyamatos kevergetés mellett az elegyhez adjuk. Visszatesszük a tűzre, s alacsony lángon nagyjából 5 percig főzzük még, amíg besűrűsödik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!