Receptek

2016.02.02. 20:15

Az almatorta receptje

Gyors, olcsó és finom, ráadásul könnyű - nemcsak megenni, de elkészíteni is. A francia almatorta minden kritériumnak megfelel. Ki ne akarna ilyen süteményt sütni?

Lovász Lilla

Ahogy az olaszoknak a pizza, a franciáknak a quiche (ejtsd: kis) az az étek, amit gyorsan és meglepően sokféle változatban lehet előállítani: spenóttal, sonkával, krumplival, sőt, édesen, almával is. Ráadásul alig kell utána mosogatni.

A tésztához 10 púpozott evőkanál lisztet, két hasonlóan bő evőkanál cukrot, egy csipet sót és fél csomag vaníliáscukrot gyúrjunk jól össze 10 deka hideg vajjal, és nagyjából 1-2 evőkanál vízzel. ( Az elején nem is gondolnánk, mennyire kevés kell, és ha túl sokat öntünk hozzá, akkor ragadós, gyúrhatatlan lesz a tészta. A vajjal ezért először jól gyurmázzuk át a lisztes keveréket és fokozatosan adagoljuk a vizet.)

Ha jól dolgoztunk, férfiökölni gombóc kerekedik majd a hozzávalókból, amit csomagoljunk folpackba és tegyünk hűtőbe, pont annyi időre, amíg a további mozzanatokkal végzünk. Három kisebb (vagy két jókora) almát hámozzunk meg és reszeljünk le. Lehet apró darabokra is vágni, vagy gyalulni, kinek hogy tetszik. Két evőkanál vízzel, ugyanennyi savanykás kajszilekvárral és egy kávéskanálnyi fahéjjal főzzük pépesre. Amíg rotyog, további három nagyobb almát hámozzunk meg, távolítsuk el a magházát és szeleteljük fel.

Ezalatt az almapürének már meg is kell főni, és a tésztánk a hűtőben is kellően kipihente magát.

A tésztát a legpraktikusabban úgy lehet kinyújtani, hogy alatta szétterítjük azt a folpackot, amiben pihentettük, és a tetejére vágunk egy ugyanekkora darabot. A felső fóliát levesszük, fejtetőn ráborítjuk a kivajazott, kilisztezett, kör alakú gyümölcstorta formát, és egy elegáns mozdulattal megfordítjuk az egészet: máris benn terem a tészta a helyén. Kis körbenyomkodás nem árt, hogy a forma mélyedésébe beilleszkedjen a tészta. Ha kész, mehet rá az almapüré, egyenletesen eloszlatva a tésztán. Majd körkörösen, kívülről befelé haladva ráteszegetjük a felszeletelt almát. Végül két evőkanálnyi vízzel kikevert ugyanennyi baracklekvárt oszlatunk el a tetején és körülbelül 35-40 percre sütőbe tesszük, először kicsi, majd magasabb hőfokon sütve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!