Receptek

2015.12.29. 15:43

Szilveszterkor még ma is ez a legjobban fogyó sörkorcsolya

Mindenki a maga szerencséjének a pogácsa - szólt az ismert kabarétréfa szereplője. S valóban: a pogácsa általános közszeretetnek örvendő étek.

Munkatársainktól

Közeledik a szilveszteri buli, jönnek a vendégek? A pohár tartalma mellé mindenki szívesen csipeget valami sósat, ami felszívja az alkoholt. Úgyhogy a vendégek valószínűleg a sós mandulára, ropira, mogyoróra, csipszre járnak majd rá leginkább, de a sok bolti, agyonsózott sörkorcsolyán túl kínálhatunk nekik otthon készített, egészségesebb harapnivalót is. Remélhetőleg nem vetíti elő következő évi anyagi helyzetünket, ha úgynevezett kolduspogácsát készítünk, mert amúgy nagyon finom.

Fél csomag sima sertészzsírt kicsit olvasszunk meg, keverjünk bele 3,5 deci 20 százalékos tejfölt, sózzuk meg alaposan, majd kezdjünk lisztet belevegyíteni. Kb. 20-30 dekát vesz fel, vagy kicsit többet, addig kell keverni-dagasztani, míg elválik az edény falától és nem ragad. Ruganyos tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, stampedlis pohárral kiszaggatjuk, nagyon sok lesz belőle. A sütőt bemelegítjük 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, tetejüket késsel kereszt alakban bevagdossuk, egy felvert tojással mindegyiket megkenjük és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal: lehet simán nagyszemű sót pergetni rá, de jó ízű köménymaggal, lenmaggal, szezámmal, tört tökmaggal, napraforgóval is. A sütőben kb. 10 perc alatt megsülnek, akkor jó, ha szép barnára pirul a tetejük.

Szintén szapora és finom pogácsa lesz az alábbi receptből, bár itt a tésztát kicsit pihentetni kell. Három, apróra vágott lilahagymát kis zsíron megdinsztelünk, pár szem krumpliból sós krumplipürét készítünk, tejföllel jól kikeverjük. Öt deka élesztőt felfuttatunk, a krumplihoz keverjük, majd egy kiló liszttel összedolgozzuk. Puha gombócokat formázunk, ellapítgatjuk őket, rákenjük és belegyúrjuk a hagymást zsírt és 25 percre félretesszük. A hajtogatást még kétszer megcsináljuk, majd sodrófával kinyújtjuk és tepsire téve, előmelegített sütőben úgy 15-18 perc alatt 190 fokon megsütjük a pogácsákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!