őszi különlegesség

2020.09.18. 14:15

A sárga sütőtök és burgonya találkozása

Igazi őszi különlegesség a sütőtökös krumplipüré: aranyló, mint hamarosan a fák levelei.

Szanyi-Nagy Judit

A sütőtökös püré mellé jól illik a fasírozott

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Régóta tudott, hogy a sütőtök mellé burgonya vagy alma dukál, hogy az egyes ételek ízletesebbek legyenek. Most azt javasoljuk: az előbbi két hozzávalót próbálják egybegyúrni az alábbiak szerint!

Hozzávalók: 3 darab burgonya, 60 dkg sütőtök, petrezselyem, 1 dl tej és só.

Elővesszük a kiszemelt tököt, majd háromujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ezután egy tepsit fogunk, abban puhára sütjük. Amíg a tök „aszalódik”, a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük. Miután ez a zöldség is megpuhult, a vizet leöntjük róla.

A tököt csak annak elkészülte után szabadítjuk meg a héjától, így adjuk a krumplihoz és törjük össze a kettőt. Most jön képbe a tej: ebből annyit adunk a zöldségekhez, hogy azok pürés állagúak legyenek. Így is ízletes a végeredmény, ám egy kis petrezselyem még jobban megbolondítja azt.

A sütőtökös püré mellé jól illik a fasírozott
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Mellé fasírtot ajánlunk. Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 darab zsemle, 2 darab tojás, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, só, ízlés szerint bors, 10 dkg zsemlemorzsa, valamint a sütéshez 5 dl olaj sem árt.

A péksüteménnyel kezdünk: a zsemléket vízbe áztatjuk, majd ezt követően kinyomkodjuk azokból a felesleges folyadékot. Megfogjuk a hagymát, majd apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Az összes többi hozzávalót alaposan egybedolgozzuk, a masszát pedig ízlés szerint fűszerezzük.

A kezünket bevizezzük, így segítünk magunkon, hogy könnyedén gombócokat formálhassunk az elegyből. Ezeket zsemlemorzsában forgatjuk meg, majd nem túl forró olajban, oldalanként öt-öt perc alatt készre sütjük.

Amennyiben nem unjuk a tököt, abból is készíthetünk fasírtot. Ehhez 1 kg zöldségre van szükségünk, melyet nagy lyukú reszelőn lereszelünk, sózzuk és pár percig állni hagyunk. Miután megszívta magát a sóval, és kiengedett a leve, kifacsarjuk. Ezután keverjük hozzá a tojásokat, valamint a lisztet és a zsemlemorzsát, úgy, hogy galuskaszerű masszát kapjunk. Az ízesítést a formázás, legvégül pedig szintén a sütés követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!