Nasi

2018.06.13. 16:00

A ropogós mellé jólesik a mártogatós – Készíts sajtszószt házilag!

Ha nachost vagy tortillachipset vesz az ember, elengedhetetlen mellé egy jó kis mártogatós. Készítsünk egyet!

Szanyi-Nagy Judit

A rágcsához sajtszósz dukál

Forrás: Pxhere

A klasszikus sajtszószhoz a következőkre van szükségünk: 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 6 dl tej, 12 dkg sajt (például ementáli, a még pazarabb ízélményért), frissen őrölt fehér bors, só. Első lépésként olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk 1-2 percig. Ezt az elegyet kevergetve, kis adagokban öntsük fel a tejjel, forraljuk fel, közben keverjük csomómentesre, és még néhány percig főzzük. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és addig kevergessük, míg az fel nem olvad a tejes mártásban. Végül sózzuk és borsozzuk.

Mivel a sajtszósz tűri a mélyhűtést, ha lefagyasztjuk, akár később is felhasználhatjuk azt. Nemcsak frissen kifőzött tésztához jó, de a natúr ételekhez (húshoz, halhoz) is ideális.

A rágcsához sajtszósz dukál
Fotó: Pxhere

Ha a mozis változathoz hasonló sajtszószt szeretnénk készíteni, ne felejtsünk el a már említett hozzávalókhoz hozzáadni egy kávéskanál erőspaprika-krémet vagy chiliport, a sajtot tekintve pedig nyugodtan használhatunk lapkasajtot, méghozzá öt szeletet. Ha csomós lenne a készülő szósz, öntsük át egy szűrőn!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!