Gasztro

2020.07.24. 14:30

A pite próbája az evés…

A baracklekvárral lelöttyintett túrós pite szemnek, szájnak ingerét kelti.

Szanyi-Nagy Judit

Előbb egy elronthatatlan túrós pite receptjét mutatjuk be önöknek, ehhez ajánljuk az idénygyümölcsből – ezúttal sárgabarackból – készült lekvárt.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 2 egész tojás és 1 dl tejföl. A töltelékhez: 1 kg túró, 4 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, ízlés szerint cukor, 2 citrom reszelt héja. A szóráshoz 1 kanál búzadara, a tetejére egy tojás.

Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd sorban mindent beleteszünk és összegyúrjuk az alapanyagokat. Két részre szedjük. Az egyik részt kinyújtjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, megszórjuk búzadarával.

Összekeverjük a töltelékhez szükséges összetevőket is – kivéve a tojásfehérjét, melyet habbá verve hozzáforgatunk a túrós krémhez. Ezt öntjük rá az előbbi tésztára.

Ezt követően kinyújtjuk a következő lapot is, majd ráfektetjük a töltelékre. Az egész tetejét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük, ebbe helyezzük bele a süteményt. Az elején ne nyitogassuk az ajtót! Tűpróbáig sütjük.

A sütihez sárgabaracklekvár dukál. Ehhez a sárgabarackot a válogatást követően – minél érettebb legyen! – megmossuk, kimagozzuk. A félbe vágott barackokat hámozás nélkül rétegesen a lekvárfőző edénybe rakjuk úgy, hogy legfelülre a cukor kerüljön. Letakarjuk, állni hagyjuk körülbelül 12 órán át. Ez idő alatt a cukor feloldódik. Ezt követően feltesszük főzni – gyors tűznél a forrástól számítva mintegy 20-25 percre.

A forró pitére forró, idénygyümölcsből készült lekvár kerül Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A lekvárt még forrón az előre elmosott üvegekbe rakjuk, az üveg tetejére celofán és üvegtető kerül, s kihűlésig száraz dunsztba (párnák közé vagy újságba csomagolva) tesszük. Mielőtt celofánnal lezárjuk, késhegynyi nátrium-­benzoátot tehetünk rá.

A nyers sárgabarackhoz 40-60 dkg cukrot veszünk kilogrammonként. A barackkal gyorsan kell dolgozni – ezért egyszerre ajánlott két-három kilogramm felhasználása –, hogy az minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, mert így világos lekvárt kapunk. Mehet is a pite tetejére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!