Arany ugyan, mégsem fénylik

2020.06.13. 12:00

A pillekönnyű tésztán fehér vanília- vagy barna csokikrém is megpihenhet

Persze azt is írhatnánk, hogy galuska ugyan, mégsem pörköltekhez kínáljuk – reflektálva a címre. Rakja össze a két részletet: bemutatjuk az aranygaluskát!

Szanyi-Nagy Judit

Ízlés szerint készíthetünk hozzá pudingot is, de a dió biztosan elmaradhatatlan része a sütinek Fotó: SzNJ / FMH

Ki főételként, ki desszertként eszi – igazából az elnevezés lényegtelen, a fontos, hogy jó ízzel fogyjon! Az aranygaluska tésztája ugyanazokból a hozzávalókból áll, mint a lekváros buktáé: 0,5 kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 darab tojás sárgája, 3 dl tej, 6 dkg zsír, vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, csipetnyi só. A hintéshez 20 dkg darált diót, 15 dkg cukrot és 8 dkg vajat használunk.

Ezt a sütit nem szokás vágni: inkább villával vagy kanállal tépkedjük

A tészta alapanyagaiból előbb egy keményebb masszát formázunk: kezdésképpen 1 dl langyos tejjel, fél dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat és a cukrot elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, amelyben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel aztán szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy órán át kelesztjük.

Ízlés szerint készíthetünk hozzá pudingot is, de a dió biztosan elmaradhatatlan része a sütinek Fotó: SzNJ / FMH

Ha megkelt, az egészet kiborítjuk egy deszkára, majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy sort zsírozott tortaformába helyezünk belőlük, majd meglocsoljuk olvasztott vajjal. Így rétegezzük a tésztákat, amelyeket bőven meghintünk diós cukorral. Kétszeresére kelesztjük, ezután lassú tűzön megsütjük. Miután elkészült, lehúzzuk róla a tortakarimát, s a tortalappal együtt egy tálra tesszük. Megszórjuk vaníliás cukorral, melegen tálaljuk. Fogyasztáskor az ételt tépni (és nem vágni) szükséges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!