Micsoda pihe-puha Triumvirátus!

2019.07.18. 08:00

A Lyukas Fazék Fesztivál legjobb pitéjének és legízletesebb sertéspörköltjének receptje

A X. Lyukas Fazék Fesztivál legfinomabb sertéspörköltjét a Tűzrakók csapata főzte, rotyogtatta s falta fel, írtuk meg nemrég. Ahogy azt is, hogy újra kiosztották a Lepsény Pihe-Puha Pitéje címet, ezt a Triumvirátus nevű pite nyerte el. Íme, most jönnek a receptek!

Majer Tamás

Bizony a pörkölt tálalása sem mindegy, legyen a szemnek is ingere! Fotó: szervezők

A dió, a mák és az alma hármasával megbolondított pitét a Lepsény vajdasági testvértelepüléséről, Oromhegyesről érkezett mestercukrászok sütötték.

Bizony a pörkölt tálalása sem mindegy, legyen a szemnek is ingere!
Fotó: szervezők

A Triumvirátus pite hozzávalói a következők. A tésztához 40 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csipet só, 1 sütőpor, 1 dl tej, 2 db tojássárgája szükséges. A mákos réteghez 15 dkg mák, 6 dkg porcukor s 1,5 dl tej, a diós réteghez 15 dkg dió, 8 dkg porcukor és 1,5 dl tej, az almás réteghez 3 db alma, 2 evőkanál cukor, 0,5 citromból nyert citromlé, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél tk. őrölt szegfűszeg kell. Összeállításukhoz 10 dkg házi baracklekvár szükséges.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, a sárgákat melléütjük. Összemorzsoljuk, majd a hideg tejet hozzáöntve szépen összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a töltelékeket. A mákos réteghez a tejet egy kis lábosban összemelegítjük a cukorral, és leöntjük vele a mákot. Jól összekeverjük. A diós réteghez a 1,5 dl tejet egy kis lábosba tesszük, hozzárakjuk a cukrot, kicsit összeforraljuk, leöntjük vele a diót, összekeverjük, félrerakjuk. Az almás réteghez meghámozzuk, majd lereszeljük az almát, rácsavarjuk a citrom levét, hozzátesszük a porcukrot és a fűszereket, jól összedolgozzuk.

Próbálják ki, vajon sikerül-e ugyanilyen csini, és pihe-puha pitét varázsolniuk? Fotó: szervezők

A tésztát kivesszük a hűtőből, és levágjuk a kétharmadát. Kinyújtjuk, 22 centiméteres, magas falú piteformába tesszük, és jól beleigazítjuk. Mielőtt összeállítanánk a sütit, ezt a legalsó réteget megkenjük tojásfehérjével, majd 10 percre a sütőbe tesszük. Ez egy kérget képez a tésztán, ami nem engedi, hogy később elázzon a tölteléktől.

Ezután következhet az összeállítás. Megkenjük az alsó réteget a lekvár felével, majd a mákos töltelékkel. A maradék tészta egyik harmadát levágjuk, kinyújtjuk, majd ráigazítjuk. Ezt a réteget megkenjük ismét lekvárral, rásimítjuk a diós tölteléket, amit befedünk a maradék tészta második harmadával. Ráhalmozzuk a kinyomkodott almát, befedjük az utolsó kinyújtott tésztalappal.

Az összeállított pitét 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 50 percig sütjük. Kihűtjük, porcukorral megszórjuk és úgy tálaljuk.

A Tűzrakók győztes pörköltjének hozzávalói: fél kg sertészsír, 6 kg sertés vegyes hús, 2 kg vöröshagyma, 20 dkg füstölt kenyérszalonna, 1 nagyobb fej fokhagyma, 1 kg paprika, 1 kg paradicsom és fűszerek ízlés szerint.

Elkészítés: beletesszük az edénybe a szalonnát, megpirítjuk a felkockázott hagymát, majd jöhet a paprika és a paradicsom. Ha megdinsztelődött, akkor beletesszük a pirospaprikát és a fokhagymát. Ezután belerakjuk a húst és felöntjük vízzel. Sózzuk, fűszerezzük. Galuskával, burgonyával tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!