Szabad a rablás: vendégváró ételek

2019.08.04. 16:00

A kinti nyári találkozások egyedi finomságait mutatjuk

Ha itt a jó idő, tán hamarabb megmozdul a család, és tesz látogatót akár a mi terciánkon is. A jó hangulatot a jó ételek is megalapozhatják!

Szanyi-Nagy Judit

Balra lent a tortillacsipsz, mellette a burgonyacsipsz és az amerikai káposztasaláta

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Izzó napsütés, kutyalihegés, vízbe csobbanás és derűs hangok – ezt a jókedvet az általunk kínált ételekkel fokozhatjuk, ha tudjuk, bizony (rég nem látott) vendégek érkeznek hozzánk. A kínált fogások egy nem mindennapi kerti parti alapjai lehetnek!

Egyedi fűszerezés

A hamburgerről az oldal alján szólunk részletesebben, itt elsősorban a köretekről és egy egytálételről írunk. Ha unja már a hasábburgonyát, készítsen házi burgonyacsipszet sütőben! A siker garantált.

Hozzávalók: burgonya (az egyéni igényeknek megfelelő mennyiségben, lehetőleg nem újkrumpli!), olívaolaj és só. A burgonyát előbb meghámozzuk, majd alaposan megmossuk és szárazra töröljük. Ezt követően vékony, körülbelül 1 mm vastag szeletekre vágjuk, de a gyalulás is megoldás lehet. Ha ezzel megvagyunk, a burgonyát annyi olajjal forgatjuk össze, hogy az vékonyan fedje a szeleteket. A csipsz ne tocsogjon az olajban! Ezután a darabokat sütőpapírral leterített tepsibe tesszük úgy, hogy azok ne fedjék egymást, ne érintkezzenek! Felületükre szórhatunk sót, borsot, de ízlés szerint más fűszert is (például csilit), majd az ételt 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Akkor lesz jó az állaga, ha a széle megpirul.

Jobban csúszik

A száraz anyaghoz jólesik a kicsit csúszósabb: ez utóbbit egy úgynevezett coleslaw, vagyis amerikai káposztasaláta képében kapjuk meg. Hozzávalók: 1 fej káposzta, 2 darab sárgarépa, fél fej vöröshagyma, só, bors, 2 dl tejföl, 2 dl majonéz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz és 1 darab citrom kifacsart leve.

A zöldségeket tisztítsuk meg, majd a káposztát, a sárgarépát és a vöröshagymát reszeljük le (vagy vágjuk vékony csíkokra)! A zöldségeket tegyük egy tálba, majd sózzuk, borsozzuk és keverjük össze őket! Ezután vegyünk elő egy másik tálat, abban keverjük össze a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Ezeket sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a mézet és a citromlét. Öntsük egybe a két elegyet, keverjük össze, s fogyasztás előtt tegyük hűtőbe!

Tortilla – másként

Tudják, van a gírosz és a hozzá hasonló tortilla, amelyek lényegében lepény- vagy pitaalapba tekert fogások. Nos, most a tortillacsipsz változatának receptjét osztjuk meg önökkel.

Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 3 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi sütőpor, 1-1,5 dl forró víz.

Első lépésként a liszteket egy tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval. Ehhez hozzáadjuk az olajat és a fűszereket, majd lassan, fokozatosan a forró vizet. Ezt kézzel elkezdjük összedolgozni addig, amíg ruganyos, puha tésztává nem áll össze. Ezután apró, dió nagyságú gombócokat formázunk belőle.

Balra lent a tortillacsipsz, mellette a burgonyacsipsz és az amerikai káposztasaláta
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az így kapott formás golyókat lisztezett felületen kerekre nyújtjuk, olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk. Ez lehetőség szerint ne haladja meg a 2 millimétert! Hogy a tészta biztosan ne ragadjon le, tegyük két sütőpapír közé!

Egy palacsintasütőt (zsiradék nélkül) hevítsünk fel, ebbe tegyük fél-fél percre a tésztát, mindkét oldalát megmelegítve. Ne süssük sokáig, máskülönben felhólyagosodik, törik!

A tortillalapokat éles késsel nyolcadoljuk fel úgy, hogy végül háromszögeket kapjunk. Ezeket a formákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Valószínűleg több adag is készül belőle, nem lesz kész minden az első sütésre. Szórófejes flakonból spricceljünk rájuk olívaolajat, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük őket pár percig! Ropogós végeredményt kell kapnunk.

Mellé salsa- vagy sajtszószt tálalhatunk, de snidlinges tejföllel is ízletes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!