a sonka másik arca...

2019.04.21. 07:10

A húsvét természetesen nem múlhat el sonka nélkül

Ezúttal egy „újragondolt”, hidegtálas változatot mutatunk be.

Szanyi-Nagy Judit

Töltött tekercsek

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hivatalos nevén sajtkrémes sonkatekercsként hívják ezt az előételt. Elkészítéséhez a következő hozzávalókra van szükségünk: 40 szelet csirke­mellsonka, 20 dkg márványsajtos vagy natúr vajkrém, 10 dkg tejszínes krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál majonéz, só, bors.

Az alapanyagokat, pontosabban a vajkrémet, tejfölt, sajtot és a majonézt összekeverjük, ezt követően ízesítjük a sóval, borssal. A sonkaszeletek közepébe rakunk ebből a krémből (vagy szépen eloszlatjuk azt a teljes felületen, így legalább a sonka minden pontjára jut a „töltelékből”), majd egyszerűen feltekerjük azokat. Ha a krémből díszítésként a szeletek két végére is raknánk, elég csupán 20 szelet csirkemellet használnunk, s ezek feltekert elejére, hátuljára habzsákkal díszítést nyomnunk.

Töltött tekercsek
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A laktatóbb ételhez készítsünk franciasalátát! Ehhez előbb megfőzünk egy ízlés szerinti zöldségválogatást: ez készülhet friss háztájiból (zöldborsó, sárgarépa), netán mirelitkeverékből. Amikor a leszűrt zöldségek kihűltek, közéjük érdemes belekevernünk egy közepes méretű felaprított (savanykás) almát, valamint három közepes csemege- vagy ecetes uborkát. Ezután jöhet az öntet: elkeverünk 3,75 dl tejfölt másfél evőkanál majonézzel és 2 teáskanál mustárral, majd ezt megismételjük a hozzáöntött fél teáskanál cukorral, egy kávéskanál sóval és egy teáskanál citromlével is. Az alapos átkeverést követően az öntettel beborítjuk a zöldségeket, s lazán összekeverjük úgy, hogy azokat ne zúzzuk szét! Az elfogyasztás előtt tegyük hűtőbe az így elkészült franciasalátát, hogy az kellően megdermedjen, s az ízei összeérjenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!