szabadtéri rendezvényen különösen jól mutatnak

2019.08.03. 16:00

A hamburger ízét a hús alapozza meg

A házi hamburgerek nagy előnye, hogy alapanyagként valóban az kerül a bucik közé, amit kedvelünk.

Szanyi-Nagy Judit

Házi bucik között a kedvencek: saját ízlés szerint készült húspogácsa, saláta, zöldségek, szósz és pirított hagyma

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ráadásul egy szabadtéri rendezvényen különösen jól mutatnak a minihamburgerek, amelyekből egyet-kettőt biztosan mindenki le tud küzdeni. S ha valakinek mégsem ízlene az általunk készített gyorsétel, a kellemetlen helyzet is kiküszöbölhető, hiszen nem marad meg a hamburger fele.

A házi hamburgerzsemle tésztájához 200 ml 2,8 százalékos tejre, 2 evőkanál kristálycukorra, 20 gramm friss élesztőre, 500 gramm búzalisztre, 100 gramm búzaréteslisztre, 40 gramm étolajra, 1 csapott teáskanál sóra, 1 darab közepes tojásra és 100 gramm natúr joghurtra van szükségünk. A kenéshez még egy tojás, illetve a buci tetejére szezámmag szükségeltetik.

Kezdésként a tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk 5-10 perc alatt felfutni. Egy tálba mérjük a lisztet, sót, olajat, tojást és a joghurtot, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává. Az asztalon gömbölyítsük ki, a tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd újra tegyük bele a tésztát, és a tetejét kenjük át vékonyan olajjal! Így egy-másfél órán át hagyjuk kelni a tésztát.

Házi bucik között a kedvencek: saját ízlés szerint készült húspogácsa,
saláta, zöldségek, szósz és pirított hagyma
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

Ha megkelt, osszuk nyolc egyenlő részre, majd enyhén lisztes kézzel lapítsuk azokat 1,5-2 centiméter vastagra. Tegyük a bucikat sütőpapírral bélelt tepsire, fél órát hagyjuk még kelni, amíg másfélszeres méretűre nem nőnek, majd ha megkeltek, kikevert tojással kenjük át őket és szezámmaggal szórjuk meg a tetejüket. Készre 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt sütjük. Vigyázzunk, hogy a tésztaalapok se a kelesztéskor, se a sütéskor ne legyenek túl közel egymáshoz! Egyszerre két adagot ne süssünk! Ha a tetejük barna, elkészültek. Miután kivettük a bucikat a sütőből, spricceljük le őket vízzel, hogy puhák legyenek.

A hamburgerhús titka a kevés fűszer használata: sok esetben elég csak a só és a bors hozzáadása a választott húshoz. A legautentikusabb opció a darált marhahús, amely lehetőleg legalább 20 százalékos zsírtartalmú legyen! Miközben a húst formázzuk, ügyeljünk rá, hogy az minél kevesebb hőt kapjon, a fűszereket pedig csak közvetlenül a sütés előtt adjuk hozzá! Viszont a sót használjuk bátran, hiszen a marhahús felveszi azt. A húst ne önmagában süssük, ahhoz adjunk egy darab tojást, 1 marék zsemlemorzsát és 1 közepes fej reszelt hagymát is! A pogácsa ideális vastagsága 2,5-3 centiméter, forró serpenyőben mindkét oldalát 5 percig süssük, egyszer megfordítva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!