Piskótajellegű, sokszínű, töltött vagy töltetlen sütemény

2020.07.11. 12:00

A geometria netovábbja a kuglóf

Könnyen megjegyezhető a csonka kúp mint geometriai alakzat: elég csak egy szép kuglófra gondolnunk!

Szanyi-Nagy Judit

A kuglófformát előzetesen zsírozni, lisztezni szükséges

Forrás: Pixabay

Mazsolával vagy anélkül, kakaóval vagy sem, kisebb vagy nagyobb méretben – ezerféleképpen, de főként a saját ízlésünknek megfelelően készíthetjük el a kuglófot.

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 3 darab tojássárgája, 9 dkg mangalicazsír, 3 csomag vaníliás cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 1 csipet só, 9 dkg kristálycukor, 1 marék mazsola (elhagyható), 3 dl tej, valamint a forma kikenéséhez 1 evőkanál mangalicazsír és 1 evőkanál finomliszt.

A kuglófformát előzetesen zsírozni, lisztezni szükséges
Fotó: Pixabay

A száraz alapanyagokat egy mély tálba tesszük, azokat összemorzsoljuk a zsírral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval. Egy mélyedést készítünk, ebbe tesszük a tojássárgákat. Az élesztőt abba az edénybe morzsoljuk, amelyikbe a langyos tejet és a 2 teáskanál cukrot tettük. Duplájára kelesztjük. Miután megkelt, hozzáöntjük a liszthez és a 3 tojássárgájához. Dagasztjuk. Amennyiben a tej mennyisége kevés, azt langyos vízzel pótoljuk. A tésztának el kell válnia az edény oldalától és a kezünktől egyaránt.

Meleg helyre tesszük, kelesztjük, a tetejét vízzel megkenjük. Deszkára fektetjük, hengerformát készítünk belőle, zsírozott, lisztezett kuglófformába rakjuk, majd kelesztés után 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Sülés közben a hőt fokozatosan vegyük vissza 150 Celsius-fokra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!