Könnyű recept

2019.06.12. 15:00

A bodzafa ágáról szedett növény értékesebb, mint gondolnánk

A fehér virágba öltözött bokrok hívogatók az út mentén. A bodzából nem csak szörp készülhet – bizony kenyérre is kenhető!

Szanyi-Nagy Judit

A vajas-lekváros kenyér újragondolva: vajas-bodzamézes zsemle lett belőle

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az ember, amit csak lehet, felhasznál a közvetlen környezetéből. Az udvaron árválkodó bodzavirág sorsa is ez lett: a sokak által ismert szörp helyett ezúttal bodzaméz készült a növényből. Könnyű elkészítés, egyszerű recept!

Hozzávalók: 30 darab bod­zavirág (közepes, nagy méretűek; ha sok kisebbet sikerül szednünk, akkor lehet több is), 1 liter víz, 75 dkg kristály­cukor és 1 citrom leve vagy citromsav.

A virágokat feltesszük nagy lángon főni az egy liter vízben, s a forrástól számítva harminc percen át főzzük azokat. Amikor a fél óra letelt, az egészet ászűrjük – így fél liter bodzafőzetet kell kapnunk. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét (vagy a citromsavat), majd az egészet további 45 percen át főzzük. Ne ijedjünk meg, habosodni fog, de ez teljesen természetes! Ilyenkor érdemes kisebb lángra venni a készülő édességet, közben pedig sokszor kevergessük.

A vajas-lekváros kenyér újragondolva: vajas-bodzamézes zsemle lett belőle
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az elkészült mézet tiszta üvegekbe töltjük. A szín készítési alkalmanként eltérhet: ha több virágot teszünk bele, ha tovább főzzük vagy ha kevesebb citromot adunk hozzá, elképzelhető, hogy sötétebb vagy világosabb változatot kapunk. Az íz azonban mindig ugyanolyan jó, bodzás érzésű marad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!