Receptek

2022.04.16. 12:00

Medvehagyma, avagy az univerzális fűszer

A néphit szerint a medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a barna medvék tavasszal, téli álmukból felébredve ennek a növénynek a segítségével hozták újra működésbe emésztőrendszerüket, indították be szervezetüket. Előszeretettel fogyasztották, sőt még a föld alól is gyakran kiásták. De a medvehagyma nem csak a medvéknek jó! Harmonizálja a gyomor és bélrendszer működését, kedvezően hat a vérnyomásra és érrendszeri problémákra, tisztítja a vért, a vesét, és erősíti az immunrendszert.

HG

A penne medvehagymával is finom

Forrás: Shutterstock

Méregtelenítő hatása miatt a medvehagyma ideális a tavaszi tisztítókúrákhoz. A tél utáni időszakban a szervezet immunrendszere érzékenyebben reagál a tavasszal bekövetkező hőmérséklet-változásokra, a medvehagyma pedig az immunrendszer erősítésével segít a szervezetnek az alkalmazkodásban. Vérnyomáscsökkentő hatása miatt a hagyományos fokhagymához hasonlóan csökkenti a vérnyomást, és hozzájárul a szív- és érrendszeri-betegségek megelőzéséhez. Csökkenti a migrénrohamok és fejfájások gyakoriságát. Felső légúti megbetegedések, például asztma vagy légcsőgyulladás esetén is alkalmazható. Mindezek mellett fő hatóanyaga, a fokhagymában is megtalálható allicin révén baktérium- és gombaölő hatású, serkenti a méreganyagok távozását a szervezetből. Mindemellett pe­dig alkalmas ízesítője ételeinknek. Aromája olyan, mintha a fokhagyma és a snidling keveréke lenne. Ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákra, szószokba, salátákba.

Forrás: Shutterstock

Medvehagymás rakott penne 
Hozzávalók: 30 dkg penne, 30 dkg csirkemellfilé, olaj, só, bors, 1 paprika, 6 szál medvehagyma, 1 teáskanál rozsliszt, 3 dl paradicsomszósz, 1 tojás, 2 dl tejföl, vaj, zsemlemorzsa. A pennét sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A csirkemellet megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk. Az olajon megpirítjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a paprikakarikákat és a felaprózott medvehagymát, majd rászórjuk a lisztet. Ráöntünk 2 dl paradicsomszószt, összekeverjük, hígítjuk a tészta főzővizével (kb. 1 dl kell hozzá), ha felforrt, lezárjuk a lángot. Feltörjük a tojást, elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a kifőtt tésztához, és összeforgatjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük a tészta felét. 
Rátesszük a csirkemelles paradicsommártást, beborítjuk a tészta másik felével, a tetejét meglocsoljuk kb. 1 dl sűrített paradicsommal. Megszórjuk reszelt sajttal, rátesszük a kockasajtot, néhány szelet paradicsomot. 180 Celsius-fokon kb. 15 percig sütjük.

Krémleves, medvehagymából 
Hozzávalók: 1 csokor medvehagyma, 1 póréhagyma, 1 krumpli, só, színes bors, szerecsendió, 1 zöldségleveskocka, 3 dkg margarin, 2 evőkanál olívaolaj, 2 dl tejszín, 7 dl víz. 
A póréhagymát szeleteljük fel vékony karikákra. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra. Egy edényben hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt pórét, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. 
Ezután adjuk hozzá a medvehagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk tovább, hogy a medvehagyma is kicsit összeessen. Végül adjuk hozzá a krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára kb. 20 percig. Amikor a krumpli megfőtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. 
Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk ki, de főzni már nem kell tovább. Egyszerű, gyors, ízletes ételek, amelyek ráadásul jótékony hatással vannak a szervezetünk működésére is. 
Tavasszal muszáj kipróbálni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!