Zöldségekből, gyümölcsökből

2022.04.30. 15:30

Így főzz krémesen sűrű, kellemesen lágy krémleveseket

A hagyományos húslevesnek nincs párja, ez nem vitás, azonban érdemes az újdonságok elkészítésére, megízlelésére is időt szánni, ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle zöldségek, gyümölcsök alkotta krémlevesek.

Héjj Vivien

Gombából, burgonyából, sütőtökből, de még kelkáposztából is készülhet krémleves

Forrás: Pixabay

Minden évszakban vannak olyan szezonális zöldségek és gyümölcsök, melyek az év többi szakához képest az adott hónapokban könnyebben, olcsóbban beszerezhetők. Így válik uralkodó hozzávalóvá a borsó, a bab, a burgonya vagy éppen a sütőtök, s készül belőlük leves, főétel, esetenként még desszert is. Tény, a hagyományos húsleves nehezen talál legyőzőre, mindenesetre a krémleveseket akkor is bevethetjük, amikor hozzávaló, idő vagy éppen kedv hiányában valami gyors, ám mégis különleges és változatos levesre vágyunk. 

Ha krémleves elkészítésére adjuk a fejünket, ugyanúgy nyúlhatunk a kapor, a zeller, a kelkáposzta, a karfiol, a gomba vagy éppen a burgonya után, mintha csak a megszokott leveseket főznénk. A krémlevesek alapja jellemzően a puhára főtt, önmagával sűrített zöldség vagy gyümölcs. A krémes és sűrű levesek általában hígabbak, mint a klasszikus főzelékek, ám sűrűbbek, mint a megszokott levesek. Kiadósak, így önmagukban is eltelítenek, s akár egy könnyű főétellel vagy némi desszerttel is tökéletes ebédet alkotnak. Az egyik legnépszerűbb krémleves burgonyából készül, mindössze alig egy óra alatt. Lássuk a hozzávalókat: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 gramm kockára vágott burgonya, 800 milliliter zöldségalaplé, ízlés szerinti mennyiségű só, bors és majoránna, 2-3 darab babérlevél és 100 milliliter tejszín. 

Kevés olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Mehet rá a kockákra vágott burgonya, és máris felönthetjük az alaplével. Következik a fűszerezés: hozzáadjuk a sót, borsot, majoránnát és babérlevelet. Fedő alatt puhára főzzük a burgonyát, beleöntjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Végül kivesszük a babérleveleket, és botmixer vagy turmixgép segítségével pépesítjük levesünket. Ha a végeredmény túl sűrű, kevés vízzel hígíthatjuk. Tálalhatjuk levesgyönggyel, sült kolbásszal, sült virslivel. Ha a burgonya helyett inkább a hüvelyes zöldségeket fogyasztja szívesen a család, akkor bátran nyúljunk a borsó után, s készítsünk abból krémlevest. 

Az alapanyag lehet friss, üveges vagy fagyasztott, a végeredmény ugyanolyan ízletes. A hozzávalók pedig: 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 500 gramm borsó, 500 milliliter alaplé, egy fél citrom leve, 30 gramm vaj és egy csipet szerecsendió. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymákat, majd rájuk öntjük a borsót. Fűszerezzük és felöntjük az alaplével, majd forrástól számított 15 perc alatt készre főzzük. Végül pürésítjük és reszelt parmezánnal tálaljuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!