Mértékegységek

2022.03.15. 09:00

Konyhai alternatívák

Van az úgy, hogy nem csak a mértékváltással kell megküzdeni egy-egy kacifántosan megfogalmazott, különböző mértékegységeket alkalmazó recept elkészítése során. Önök tudják, hogy mennyi egy késhegynyi? Hogy hány grammot jelent egy púpos vagy éppen csapott evőkanál liszt?

Héjj Vivien

A pohár, a bögre és a kanál is lehet mérőeszköz

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Mit tehetünk, ha grammok és milliliterek helyett bögre és kávéskanál szerepel a mérték­egységek helyén? Ha nem szeretnénk alternatív mérőeszközökkel adagolni, hanem továbbra is a mérleg kényelmét részesítjük előnyben, jó ha tudjuk, miként lehet átváltani a hagyományostól eltérő mértékegységeket. Ugyanez igaz fordítva is, éppen akkor, amikor a digitális mérleg felmondja a szolgálatot és a grammokat hirtelen át kell konvertálnunk alternatív mérőeszközökre.

 

Vegyünk példának egy gyakori hozzávalót, a lisztet. Egy púpozott evőkanál liszt 20 grammot nyom, egy csapott evőkanálnyi már csak 15-öt. A púpos teáskanál 10, a csapott 5 gramm lisztet bír el.

 

Egy átlagos bögre 2,5 deciliteres, ebbe összesen 150 gramm liszt, 225 gramm cukor és ugyanennyi vaj fér.

 

Ha ízesítünk, jó tudni, hogy egy csapott teáskanál só nagyjából 10, egy késhegynyi 0,5 grammnak felel meg.

 

A zsiradékok tekintetében az evőkanálnyi mennyiség olaj esetén 15, vajnál és zsírnál 25 gramm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!