Háttérbe szorították a klasszikust

2022.02.05. 12:00

Herőce vagy forgácsfánk?

Herőce, csöröge vagy forgácsfánk – mindhárom elnevezés ugyanazt takarja. Egy fánk, ami bár klasszikus, mégis nélkülözi a hagyományos kerek formát és a könnyű, levegős állagot. Íme egy ropogós verzió.

Héjj Vivien

Van, aki spirálisan csavarja, más a hagyományos forgács formára esküszik

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A legnépszerűbb kerek variációk mellett a nagy múltú csöröge is gyakran terítékre kerül, nem csak februárban: ősszel és a legnagyobb nyári hőségben legalább annyira jól tud esni, mint télvíz idején. A hagyományos szalagos verziótól állaga és külseje egyaránt jelentősen eltér. Az alapvetően lapos tészta a sütés során feldagad, ekkor nyeri el végleges, ropogós héjjal körbezárt kellemes textúráját. A fánkok méretétől és a tészta vastagságától függően körülbelül 25 darab fánkot készíthetünk az alábbi hozzávalókból: 250 gramm liszt, 150 milliliter tejföl, 1 teáskanál porcukor, 50 gramm szoba-hőmérsékletű vaj, 3 tojássárgája, 1 csipet só.

 

Az elkészítés igazán nem bonyolult, így kezdő édességgyártók is bátran felhevíthetik az olajat. Szórjuk a lisztet egy keverőedénybe, majd adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott vajat, végül a két hozzávalót addig elegyítsük, míg egyneművé válnak. Ezt követően mehet bele a tejföl, a porcukor, a tojássárgája és a só. Ismét keverés következik: dolgozzuk össze az alapanyagokat, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Ha elértük a megfelelő állagot, tekerjük a tésztát celofánba és tegyük hűtőbe 10-15 percre.

 

Ameddig a fánktészta pihen, van időnk előkészíteni a következő fázist, azaz a sütést. Serpenyőben melegítsünk fel egy nagyobb adag olajat. A pontos mennyiség a serpenyő méretétől függ, a lényeg, hogy sütés közben a zsiradék teljesen ellepje a fánkokat.

 

Ha a tészta már kipihente magát, vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk nagyjából 3 milliméter vastagságúra – minél vékonyabb a tészta, annál ropogósabb a fánk. Kés, vagy adott esetben pizza-, netán derelyevágó segítségével szabjunk ki nagyjából három centi széles téglalap- vagy rombuszalakokat, majd közepükön vágjunk egy kis rést. Van, aki sütés előtt spirálisan megtekeri a fánkokat, míg mások a tészta közepén lévő nyíláson át „megkötik” azokat. Ez tényleg már csak ízlés dolga.

 

Nincs más hátra, mint hogy forró, bő olajban néhány perc alatt aranybarnára süssük a csörögéket. A kész fánkokat tegyük papírtörlővel bélelt tányérra. Tálalhatjuk porcukorral vagy lekvárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!