Bátran kísérletezhetünk

2022.02.27. 09:00

A gyermekkor kedvenc reggelije

Ennek a csigának nincs háza, ellenben édes, esetenként sós ízekkel örvendezteti meg fogyasztóját. Készülhet kelt tésztából vagy gyorsan összeállítható alapból. Ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal vagy fűszeres töltelékkel.

Héjj Vivien

A fahéjas verziót cukormázzal még tovább édesíthetjük.

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A gyermeki évek meghatározó reggelije a kakaós csiga. Egy pohár tejjel, ínyenceknek kakaóval – csak az élvezetek fokozásáért. A csigavonalban tekeredő édesség iránti rajongás sokszor nem múlik el a gyermekkorral, sőt! Minél idősebb az ember, annál nyitottabbá válhat a különféle ízvilágokra, így jöhet el az az idő, amikor a kakaós mellé a tányérra csusszan a vaníliás, a fahéjas, a gesztenyés vagy éppen a pizzás verzió. 

Dagasztás, kelesztés 

Ha van hátulütője a csigasütésnek, az csakis az idő lehet. Kétségtelen, a kelt tészta igényli a pihenőidőt. Előnye viszont, hogy egyazon tésztát kedvünkre tölthetünk meg általunk preferált édességgel. Nincs szükség a különféle ízekhez más és más tésztareceptre. 12 darab csiga tésztájához az alábbiak szükségesek: 160 milliliter langyos tej, 40 gramm élesztő, 100 gramm kristálycukor, 2 darab tojás, 450 gramm liszt, 1 teáskanál só, 55 gramm puha vaj. 

Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy evőkanál kristálycukrot, majd 10–15 perc alatt felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt robotgép keverőtáljába öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojásokat, és az egészet összekeverjük. Mehet bele a liszt és a só is, majd újabb keverés következik. Kis adagokban beletesszük a puha vajat, majd kézi vagy gépi erővel ruganyos, sima és fényes tésztát gyúrunk belőle. Szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen egy órán át kelesztjük. 

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és téglalappá nyújtjuk. Innen már szabadon variálható az ízesítés. 

Amikor nincs idő várni 

Előfordul, hogy hirtelen, bejelentés nélkül érkezik az édesség utáni vágyakozás. Ilyenkor jól jön egy olyan recept, ami kelesztés nélkül is tökéletes végeredményt ad. Íme a hozzávalók: 500 gramm liszt, 1 darab tojás, 200 milliliter tej, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, 25 gramm friss élesztő, 1 evőkanál vaj, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor. 

A langyos tejet összekeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és alaposan elkeverjük. A tészta többi hozzávalóját egy edénybe tesszük, hozzáadjuk az élesztős-tejes keveréket – nem kell felfuttatni –, és összegyúrjuk a tésztát. Ha túl lágy és ragacsos, liszt hozzáadásával változtathatunk az állagán. Innentől már az előzőhöz hasonlóan folytatódik a művelet: nyújtás és ízesítés következik. 

A kelt tésztát sütés előtt is szükséges pihentetni. Az sem baj, ha a csigák „egymásba kapaszkodnak”

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Édesen és sósan 

Ami a töltelékeket illeti, a variációk száma szinte végtelen. A hagyományos kakaós csigához keverjünk össze 250 gramm cukrot és 100 gramm kakaóport. A fahéjas verzió­hoz 80 gramm olvasztott vajhoz keverjünk 200 gramm barna cukrot és 3 evőkanál őrölt fahéjat. Ha vaníliás ízekre vágyunk, a csomagoláson található leírás szerint főzzünk meg egy csomag pudingport. Utóbbi verziónál fontos, hogy a tészta megkenése előtt várjuk meg, amíg kihűl a puding. A pizzás csigához megkenhetjük a tésztát boltban vásárolható pizzakrémmel, vagy készíthetünk saját pizzás alapot paradicsomszósz és fűszerek felhasználásával. 

Döntsünk bármelyik variá­ció mellett, nincs más dolgunk, mint a 3-4 milliméter vastagra nyújtott tésztát megszórni, vagy éppen megkenni az általunk választott ízvilágú töltelékekkel. Ezután a hosszabb oldal mentén szorosan csavarjuk fel a tésztát, majd vágjunk 1-1,5 centiméter széles szeleteket. Ha kelt tésztával dolgozunk, akkor sütés előtt további 20–25 percig szobahőmérsékleten pihentessük a letakart csigákat. 

Végül már csak az utolsó lépés van hátra: 190 fokon 20–25 perc alatt készre sülnek a kakaós, fahéjas, vaníliás vagy éppen pizzás csigák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!